Werk aan spoor bij Hoogeveen levert fietsbrug over A28 op

Aaldert Baas van ProRail (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
Aaldert Baas van ProRail (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - ProRail gaat over een paar jaar een fietsbrug over de A28 aanleggen. De fietsbrug komt parallel aan het spoor te liggen. Daarmee ontstaat een snellere verbinding tussen het stationsgebied en de achterkant van ziekenhuis Bethesda.
De aanleg van de fietsbrug is een gevolg van de werkzaamheden aan de spoorboog bij Hoogeveen.
Bij het station gaat ProRail twee knikken uit de spoorlijn halen. Treinen hoeven dan niet meer af te remmen naar minimaal 80 kilometer per uur. Door het weghalen van de knikken aan de noord- en zuidkant van het station maken intercity's twee minuten tijdswinst.

Intercity sneller

De gemeente Hoogeveen heeft zich lang verzet tegen de aanleg van de spoorboog. Die aanleg maakt het onwaarschijnlijk dat Hoogeveen ooit weer een intercitystop krijgt. Desondanks lobbyt Hoogeveen voor het doorrijden van de stoptreinen na Zwolle als intercity richting Lelystad en Amsterdam.

Geen voetgangerstunnel

ProRail komt niet tegemoet aan de wens om aan het eind van de fietsbrug een voetgangerstunnel onder het spoor door aan te leggen. Daarmee zou het natuurgebied Oude Kene een veel betere ontsluiting krijgen. Woordvoerder Aldert Baas van ProRail zegt dat die ontsluiting aan de gemeente is. Wat ProRail betreft, wordt daarvoor een andere brug over de A28 aan de andere kant van het spoor aangelegd.
De voorbereiding van de werkzaamheden aan de spoorboog en de fietsersbrug starten in 2020. Het jaar daarop zal het spoor twee weken worden afgesloten voor de werkzaamheden aan de rails zelf en ook aan de spoorwegovergang bij de Pesserweg. In de zomer van 2021 zijn de werkzaamheden klaar. Maandagavond is er een informatieavond voor omwonenden in het stationsgebouw.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.