400 medewerkers Alescon kregen te weinig geld en zekerheid

Het nieuwe gebouw van Alescon in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het nieuwe gebouw van Alescon in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Werkvoorzieningsschap Alescon betaalde 400 werknemers die als uitzendkracht in dienst waren te weinig salaris. De medewerkers kregen ook niet de zekerheden waar ze wel recht op hadden, zoals een terugkeergarantie.
De rechter in Assen oordeelde vandaag dat de medewerkers gewoon betaald moeten worden volgens de CAO van het werkvoorzieningsschap. "We hebben op alle niveau's gewonnen. Ik ben zo ontzettend blij", zegt Gea Lotterman van vakbond FNV.

2,1 miljoen

De vakbond begon eerder dit jaar een bodemprocedure tegen Alescon. Volgens de FNV waren werknemers via een schijnconstructie in dienst bij uitzendbureau Awerc-Flex van Alescon. Volgens het werkvoorzieningsschap was het uitzendbureau nodig om wachtlijsten weg te werken. Volgens de vakbond hebben de medewerkers nog 2,1 miljoen euro aan loon tegoed.

Alescon

Alescon is een werkvoorziening en voert voor zes Drentse gemeenten de wet sociale werkvoorziening uit: Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Tynaarlo en De Wolden. De wet is bedoeld voor mensen die door een handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken.

Hoger beroep

Alescon gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. "Ook na de uitspraak van de rechter is Alescon van mening conform de letter en intentie van de wet en het recht te hebben gehandeld."
Het bedrijf is teleurgesteld in het vonnis. "Wij hebben altijd het sociale perspectief voor ogen gehad. 'Werken is leven' is vanouds Alescons visie. Het uitgangspunt was om dit voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. In plaats van mensen op de wachtlijst voor het bedrijf te laten staan, konden er op deze manier meer mensen in dienst genomen worden", laat het bedrijf in een schriftelijke reactie weten.
Alescon zegt de komende weken eventuele nabetalingen uit te voeren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.