Levenslange straf schendt mensenrechten niet

Marcos en Admilson R. in de rechtbank (Rechten: Annet Zuurveen)
Marcos en Admilson R. in de rechtbank (Rechten: Annet Zuurveen)
DEN HAAG - Een levenslange gevangenisstraf is niet meer in strijd met de mensenrechten door een nieuwe regeling van herbeoordeling en toetsing. Daarom mogen levenslange straffen in Nederland blijven bestaan. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag.
Aanleiding voor het oordeel was het cassatieverzoek van de tot levenslang veroordeelde Faig B., hij zit vast voor de moord op twee ex-vriendinnen en de zus van één van hen. Hij ging in cassatie, maar dat cassatieverzoek is nu verworpen. Het oordeel is in lijn met het onafhankelijke advies van de advocaat-generaal.

Moordbroers

In Drenthe was discussie over levenslang in de zaak van de broers Marcos en Admilson R. De Hoogeveners werden veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en Jan en Greet Veenendaal uit Exloo. Ze kregen geen levenslang, omdat de uitvoering van die straf niet goed geregeld is. Het Openbaar Ministerie wil dat de broers alsnog levenslang krijgen en ging in hoger beroep. Die zaak dient in februari.

Lees meer: 'Levenslange straf schendt mensenrechten niet'

De Hoge Raad hield het oordeel over de straf vorig jaar aan in afwachting van politieke besluitvorming over dit onderwerp. Nu de mogelijkheid van gratieverlening bestaat en wel uiterlijk 27 jaar na aanvang van de detentie, is een levenslange gevangenisstraf niet langer in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM), aldus de Hoge Raad.
In Nederland zitten ruim dertig mensen een levenslange gevangenisstraf uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.