Minister blijft bij geplande opening vliegveld Lelystad

Er is veel weerstand tegen Lelystad Airport (Rechten: ANP / Lex van Lieshout)
Er is veel weerstand tegen Lelystad Airport (Rechten: ANP / Lex van Lieshout)
DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) blijft bij de geplande opening van Lelystad Airport per 1 april 2019. Ze liet vanavond aan de Tweede Kamer weten dat deze openingsdatum vooralsnog haar streven blijft en dat zij zich hier '100 procent' voor zal inzetten.
Een aantal oppositiepartijen wil uitstel en vraagt om zorgvuldigheid boven snelheid. Eerst moet herindeling van het luchtruim plaatsvinden en een zorgvuldig inspraakproces, zegt bijvoorbeeld Suzanne Kröger van GroenLinks. De herinrichting moet ervoor zorgen dat het luchtruim efficiënter wordt ingedeeld, maar zal waarschijnlijk niet eerder dan 2023 klaar zijn.
Minister Van Nieuwenhuizen ziet hier niets in, maar houdt nog wel een slag om de arm. Het moet namelijk wel eerst blijken of alles op tijd lukt.

Weerstand vanuit Drenthe

In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast. Een van de aanvliegroutes van Lelystad Airport ligt over Zuidwest-Drenthe. Bij Frederiksoord vliegen de vliegtuigen op een hoogte van zo'n 1.800 meter.
Het debat ging dinsdag over het zogeheten milieueffectrapport (MER). Die moet worden aangepast omdat is gebleken dat er in de MER van 2014 fouten zaten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.