'Teleurstellend dat Lelystad Airport gewoon opengaat'

UFFELTE - "Heel teleurstellend. Ik kan er geen ander woord voor vinden". Zo reageert Geke Kiers uit Uffelte op het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dat Lelystad Airport op 1 april 2019 opengaat.
Tegen het vliegveld is nogal wat weerstand. In een rapport adviseerden inwoners van onder meer Drenthe, Overijssel en Friesland de minister onlangs nog de opening uit te stellen. 

Raadslid Geke Kiers van de partij DSSW in Westerveld werkte mee aan het rapport.

'Grote zorgen'
"Wij hebben grote zorgen over de laagvliegroutes in het gebied van Zuidwest-Drenthe, boven plaatsen als Frederiksoord en Wilhelminaoord. Zelf ben ik raadslid en in die zin worden deze zorgen ook bij mij neergelegd. Daarnaast hebben we een wachtrotonde boven het Holtingerveld, in de buurt van Nijeveen, Havelte en Uffelte. Dat is toch iets waar je als inwoners bezorgd over bent", aldus Kiers.

Motie
Maar minister Van Nieuwenhuizen lijkt lak te hebben aan die bezorgde reacties en dus gaat Lelystad Airport in april 2019 open. "Er is in de Tweede Kamer wel een motie aangekondigd en deze is aangehouden. Morgenavond wordt daarover gestemd", zegt Kiers.


"Ook het onderzoeksrapport van de MER moet nog worden gepubliceerd. Heel veel dingen moeten overgedaan worden. Er zit nog wel een kans in dat als dat opnieuw aan de orde komt, dat er een ander besluit wordt genomen. Maar nu wordt er nog steeds gekoerst op 2019."

Rapport
In het rapport waaraan Kiers meewerkte wordt onder meer gesteld dat er fouten zijn gemaakt in de procedure. Zo zouden bewoners rond de aanvliegroutes niet voldoende in de plannen zijn betrokken. Bovendien komen in het rapport ook adviezen naar voren. 

Kiers: "Het ministerie is blij met onze waardevolle adviezen. De luchtruimindeling moet vernieuwd worden, dat zien wij echt als een voorwaarde. De vluchtroutes zoals ze nu zijn gemaakt vinden wij niet acceptabel. We merken ook dat we daar heel veel steun voor krijgen, zoals van de ombudsman en prominente politici. Het wordt breed gesteund dus het is onbegrijpelijk dat dit niet zo gevoel wordt in de Tweede Kamer."
Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Geke Kiers Lelystad vliegtuigen
Deel dit artikel: