Defensie bestrijdt dat getuigen zijn beïnvloed bij verhoren treinkaping

DE PUNT - Het ministerie van Defensie spreekt tegen dat het ex-mariniers heeft beïnvloed toen zij onlangs moesten getuigen over de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij de Punt.
De beschuldiging komt van advocaat Liesbeth Zegveld die namens nabestaanden van twee doodgeschoten Zuid-Molukse treinkapers een proces tegen de Staat heeft aangespannen. Ze gaat aangifte doen tegen Defensie vanwege beïnvloeding.

Lees meer: 'Wel vonnis in zaak treinkaping, ondanks beïnvloeding getuigen'

Gisteren brachten beide partijen een conclusie uit aan de rechtbank in Den Haag naar aanleiding van de verhoren van elf oud-mariniers. Zij moesten in september en oktober verklaren wat zij hebben gedaan en gezien toen zij een al drie weken durende gijzeling beëindigden.
Zegveld stelt dat hun verklaringen ongeloofwaardig zijn. Dit komt volgens haar omdat de getuigen zijn beïnvloed. Zo beluisterden de mariniers vooraf geluidsbanden van de actie, maar dat was volgens Defensie toegestaan omdat Zegveld transcripts ervan zelf in de media had gebracht.

Lees meer: Advocaat nabestaanden Molukse treinkapers doet aangifte tegen Defensie

Verder stelt Defensie dat er 'absoluut geen bewijs' naar voren is gekomen dat kapers onrechtmatig zouden zijn geëxecuteerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.