Boeren zetten poule op voor zonneparken

BORGER-ODOORN - Boeren in de gemeente Borger-Odoorn steken de koppen bij elkaar. Ze hebben gezamenlijk een poule opgericht voor zonneparken.
Boeren die interesse hebben om zonneakkers op het land te krijgen, kunnen zich hiervoor aanmelden. Tot nu toe zijn dit er zeventien.

Geen scheve gezichten
"We willen met dit initiatief scheve gezichten voorkomen", zegt Jan Reinier De Jong, akkerbouwer en een van de initiatiefnemers. "Straks komen er zonneakkers en het kan zijn dat boer A, B en C wel in aanmerking komen, maar een andere boeren niet." 

Grond bundelen
Daarom zijn de boeren afgelopen najaar bij elkaar gekomen. "De grond van de boeren die meedoen, bundelen we. De boer bij wie een park wordt gerealiseerd zal natuurlijk een vergoeding krijgen. Maar degenen bij wie niets op het perceel komt te staan, krijgt dit nu ook, door middel van een optievergoeding", zegt De Jong. 

Versnellen procedure
Met het initiatief hopen de boeren tevens dat de procedure sneller verloopt. Door de gemaakte afspraak eisen ze nu niet van de gemeente dat op hun land een zonneakker moet komen, maar leggen dit besluit bij de gemeente neer. "Zo maken we het hen makkelijker." De Jong hoopt deze week met de aanvraag naar de gemeente te gaan.

'Fijn met bewoners'
Wethouder Freek Buijtelaar is ook in zijn nopjes met de opzet. "We vinden het fijn om dit samen met de bewoners op te lossen", zegt hij. "Afgelopen jaar zijn we de dorpen in gegaan om met hen te bespreken onder wat voor voorwaarden de plaatsing van de zonnepanelenweide acceptabel is."

Buijtelaar geeft aan dat er twee grootschalige experimenten zijn en tien kleine. Hoeveel daarvan in de gemeente komen, weet hij nog niet zeker. "Maar ik verwacht een grote en een paar kleine."

Naar alle waarschijnlijkheid komen de zonnepanelen er aan het eind van 2018 te liggen.