Noorse gevangenen vertrekken mogelijk dit jaar al uit Veenhuizen

VEENHUIZEN/OSLO - De Noorse minister van Justitie overweegt om de Noorse gedetineerden dit jaar weg te halen uit gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Een woordvoerder van het Noorse ministerie van Justitie benadrukt dat het definitieve besluit nog moet worden genomen.
In Norgerhaven zitten sinds 2015 ongeveer 250 Noorse gevangenen hun straf uit, omdat in Noorwegen sprake was van een cellentekort. Het zijn gedetineerden die zijn veroordeeld tot meer dan twee jaar cel.


Gevolgen
Als de gevangenen inderdaad vertrekken, zou dat een tegenvaller zijn voor gevangenis Norgerhaven. Directeur Marie-Anne de Groot van de penitentiaire inrichting Veenhuizen dacht in oktober nog dat de gevangenen waarschijnlijk tot en met september 2019 zouden blijven.

"De Nederlandse gedetineerden in Norgerhaven zijn verhuisd naar andere gevangenissen, vanwege de komst van de Noren. De minister beslist of die weer terug komen", zegt woordvoerder René Hut van de gevangenis.

Onzekerheid
Het is nog niet zeker of de Noorse gevangen dit jaar vertrekken uit Drenthe. "Op basis van de huidige behoefte, zal Noorwegen het contract mogelijk niet verlengen", zegt woordvoerder Arild Strømmen van het Noorse ministerie van Justitie. De gevangenisdeal met Nederland leidt in Noorwegen tot de nodige discussies.

Discussie
Gedetineerden zitten ver weg van hun families en bovendien zou je het geld dat aan Nederland betaald wordt beter in Noorwegen kunnen uitgeven, vinden tegenstanders van de afspraak. "De deal met Nederland kost inderdaad een hoop geld", zegt parlementslid Peter Frølich van de Noorse regeringspartij Høyre. "Het is dan ook een tijdelijke oplossing, tot Noorwegen genoeg capaciteit in de eigen gevangenissen heeft."

Politiek getouwtrek
De politieke situatie in Noorwegen maakt de zaak extra complex, omdat Noorwegen op dit moment een minderheidskabinet heeft. "De oppositie dreigt nu met een wetsvoorstel te komen, waardoor het onmogelijk wordt om Noorse gevangenen in het buitenland te plaatsen", aldus Frølich.

Achter de schermen wordt ondertussen ook nog onderhandeld met de liberale partij Venstre, die mogelijk deel uit gaat maken van de coalitie. "Op dat moment is de kans weer groter dat de Noorse gevangen nog een jaar langer in Nederland blijven. Al hebben we dan nog steeds de steun nodig van de christen democratische KrF om aan een meerderheid te komen", legt Frølich uit. 

Nieuwe gevangenis
In het zuiden van Noorwegen wordt op dit moment gebouwd aan een nieuwe gevangenis die uiterlijk in 2020 open moet gaan. In Noorwegen was tot voor kort een wachtlijst voor mensen die een gevangenisstraf moesten uitzitten, maar die is grotendeels verdwenen. Als de gevangenisdeal met Nederland dit jaar al stopt, bestaat de kans dat gevangenen in Noorwegen een cel moeten delen, totdat de nieuwe gevangenis klaar is. Het is nog niet duidelijk wanneer het Noorse parlement in debat gaat over de gevangen in Norgerhaven.