FNV: Gesprek met medewerkers Alescon bevredigend

ASSEN - Medewerkers van Alescon hebben vanavond een gesprek gehad met vakbond FNV. Doel ervan was om de medewerkers te informeren over de rechtszaak die de vakbond in december won.

Volgens Gea Lotterman, bestuurder bij FNV, was het vanavond 'volle bak'. "Er zaten zo’n 120 man in de zaal. En dat is ook logisch. Het waren allemaal medewerkers van Alescon die via die schijnconstructie werden ingehuurd en dus zijn gedupeerd. Zij willen weten wat het vonnis voor hen betekent."

Er zaten ook wat begeleiders en bewindvoerders in de zaal. En er waren drie leidinggevenden van Alescon."


Dankbaar
Lotterman zegt dat medewerkers met veel vragen zaten. "Er was veel onduidelijkheid voor hen. Ze wilden onder meer weten of die vaste baan er voor hen komt en of zij meer geld gaan ontvangen. Maar ze waren ook heel blij, ze zeiden dankjewel tegen ons."

De FNV gaat er volgens Lotterman voor zorgen dat de werknemers een nabetaling krijgen en dat deze op een correcte manier plaatsvindt. "Vanaf 2011 hadden werknemers recht op de cao sociale werkvoorziening. Toch werden ze opgenomen in de ABU-cao. Daar zit bijvoorbeeld niet de eindejaarsuitkering in, die 3.75 procent van het wettelijke loon is."

Invloed op toeslagen
Werknemers moeten er rekening mee houden dat dit wel gevolgen kan hebben voor onder meer de huur- en zorgtoeslag. Door de eindejaarsuitkering gaat het jaarsalaris omhoog, wat invloed heeft op de toeslagen van de belastingdienst.

FNV gaf aan dat er ook naar individuele dossiers gekeken dient te worden. "Die moeten we in het licht van het vonnis van 19 december bekijken. Er zijn individuele consequenties voor de medewerkers. Niet iedereen past in het hokje, in dat frame. Dus die dossiers moeten we individueel bekijken", aldus Lotterman.
Meer over dit onderwerp:
Alescon FNV werkvoorzieningsschap economie
Deel dit artikel: