Mogelijk dit weekend meer duidelijkheid over het lot van Moorlag

DEN HAAG - Over het lot van het in opspraak geraakte PvdA-Tweede Kamerlid William Moorlag komt mogelijk dit weekend meer duidelijkheid. Ingewijden houden er rekening mee dat de onderzoekscommissie zaterdag of zondag rapport uitbrengt over haar bevindingen.

De commissie onderzoekt of Moorlag 'nog geloofwaardig' als Kamerlid kan blijven.

Het noordelijk kamerlid ligt zwaar onder vuur, omdat hij in zijn vorige functie als directeur van werkvoorzieningschap Alescon in Assen en Hoogeveen mensen in dienst had via het eigen uitzendbureau Awerc-Flex. Ze hadden lagere arbeidsvoorwaarden dan Alescon-werknemers met hetzelfde werk. De rechter keurde in december de constructie af, na een rechtszaak van de FNV.

[article:129327:400 medewerkers Alescon kregen te weinig geld en zekerheid]
De manier waarop de honderden mensen in dienst waren genomen tussen 2011 en 2015, wordt bestempeld als schijnconstructie. De kwestie ligt extra gevoelig binnen de PvdA, omdat de partij van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt heeft gemaakt.

De kwestie zorgt voor grote onrust in de PvdA. Onder meer de Jonge Socialisten dringen aan op het vertrek van Moorlag. Moorlag lijkt vooralsnog niet van plan om uit zichzelf op te stappen als Kamerlid. Als hij uit de fractie gezet wordt, zou hij zijn kamerzetel kunnen meenemen. De PvdA-fractie zou dan nog maar uit acht leden bestaan.

In de fractie wordt gehoopt dat de affaire Moorlag snel uit de wereld is. Het zou 'niet handig'zijn als die nog doorettert, wanneer volgende week de Tweede Kamer weer begint na het kerstreces, zegt een bron.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag PvdA Assen Alescon politiek William Moorlag
Deel dit artikel: