'OM moet moordbroer Admilson vervolgen voor aanslag met handgranaat'

ARNHEM/HAVELTE - Het Openbaar Ministerie moet Admilson R. alsnog vervolgen voor een aanslag met een handgranaat in 2010. Dat eist veteraan Erik Groenendijk vandaag via zijn advocaat Sébas Diekstra bij het militair gerechtshof in Arnhem.

Oud-militair Admilson R. uit Hoogeveen zit in de gevangenis omdat hij samen met zijn jongere broer Marcos wordt verdacht van drie moorden in Drenthe in 2012 en 2013. Hij is door de rechter veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Aanslag
Soldaat Erik Groenendijk overleefde in 2010 ternauwernood een explosie in een Nederlands pantservoertuig in Uruzgan, Afghanistan. Volgens hem is Admilson R. degene die destijds een handgranaat in het voertuig moet hebben geplaatst en daarmee de explosie heeft veroorzaakt. "Mijn cliënt is ernstig beschadigd, zowel fysiek als psychisch", zegt advocaat en oud-majoor Sébas Diekstra.


Groenendijk en Admilson R. waren samen in de Bushmaster, toen de granaat ontplofte. Destijds werd niet duidelijk wie voor de ontploffing verantwoordelijk was. Beide mannen namen afscheid van het leger.

Nieuw onderzoek
De Koninklijke Marechaussee heeft bijna twee jaar geleden in opdracht van het Openbaar Ministerie opnieuw onderzoek gedaan naar de explosie, na aangifte van Erik Groenendijk. Maar dit onderzoek heeft niet geleid tot heropening van de zaak. Er zouden geen nieuwe feiten zijn gevonden, zo luidde de conclusie van het onderzoek.

Uit het onderzoeksrapport van de Marechaussee blijkt dat Admilson R. tegenover zijn broer zou hebben verklaard dat hij wel degelijk achter de aanslag zat. Letterlijk staat er in het onderzoeksrapport: “Kort en bondig samengevat verklaart R. over het feit dat hij eerder aan zijn broer Marcos heeft verteld dat hij de bewuste handgranaat heeft gegooid.” Maar Marcos R. ontkent volgens zijn advocaat Willem Anker ten stelligste dat zijn broer Admilson dat aan hem heeft verteld.

'Wel nieuw feit'
Dat Admilson R. zijn verklaring later heeft ingetrokken, vindt Groenendijk niet geloofwaardig. Advocaat Sébas Diekstra zegt over de nieuw opgedoken verklaring tegen EenVandaag: “Voor mijn cliënt is de bekentenis een nieuw feit dat tot heropening van de zaak zou kunnen leiden en dat leidt ertoe dat we een artikel 12-procedure gaan opstarten. Erik hoopt dat gerechtshof overgaat tot heropening van de zaak.”

Het gerechtshof doet over enkele weken uitspraak.
Deel dit artikel: