Fokkers Friese paarden uit Nijeveen gekozen tot fokker van het jaar

LEEUWARDEN - Jan en Susan Bouwman uit Nijeveen zijn fokker van het jaar geworden bij Friese Hengstenkeuring in Leeuwarden.

"Een prachtige bekroning op ons werk", noemt Susan Bouwman de titel. Bij de hengstenkeuring in Leeuwarden wordt gekeken of een paard ook in aanmerking komt voor opname in het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. Paarden moeten aan een hele serie raskenmerken voldoen willen ze officieel Fries zijn.

"Van ons was er helaas geen paard bij de keuring in Leeuwarden", zegt Susan. "Het schip strandde voor ons paard in de eerste ronde, eind november in Drachten." Maar het koppel blijft hopen dat dit ooit gebeurt. "Een goedgekeurde dekhengst in het stamboek, dat zou fantastisch zijn."

Jan en Susan Bouwman runnen samen de Egberdina Hoeve in Nijeveen. Daar fokken ze onder andere Friese  paarden. Volgens de jury gaat bij Jan en Suzan Bouwman de fokkerij en de sport hand in hand: 'Suzan Bouwman draait haar hand er niet voor om om haar eigen fokproducten, maar ook die van anderen, onder het zadel of op diverse manieren aangespannen op wedstrijden uit te brengen', aldus het juryrapport.

Op de Egberdina Hoeve zijn tot nu toe 68 veulens geboren, waarvan 12 het Sterpredicaat hebben gekregen.
Meer over dit onderwerp:
Nijeveen gemeente Meppel Bouwman Fries Paard
Deel dit artikel: