William Moorlag mag Kamerlid blijven

ASSEN - William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid. De schijnconstructie waarmee hij mensen in dienst nam toen hij directeur was van Alescon hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

Moorlag kan "geloofwaardig de PvdA blijven vertegenwoordigen in zijn werk als Kamerlid'', is de conclusie van de driekoppige commissie en daardoor ook van het partijbestuur.


De commissie wijst erop dat het Kamerlid goede bedoelingen had: hij wilde zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Daarvoor kan het drietal, onder leiding van oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, zelfs begrip opbrengen.

Maar Moorlag ziet volgens haar nu ook in dat de constructie "in de kern niet juist was''. Hij biedt daarom zijn verontschuldigingen aan voor zijn optreden, "eerst en vooral aan de medewerkers van Alescon''. Ook Moorlag vindt volgens het partijbestuur nu dat "als twee collega’s naast elkaar hetzelfde werk doen, ze daar dezelfde beloning voor moeten ontvangen.''

Partijbestuur
De commissie vindt wel dat Moorlag de partij voor het vraagstuk had moeten waarschuwen toen die hem vroeg Kamerlid te worden. Toen de zaak opspeelde gedroeg hij zich als Alescon-directeur en niet als PvdA-Kamerlid, stelt de commissie.

Moorlags handelen en de vraag of hij de PvdA daardoor nog wel kon vertegenwoordigen "heeft de gemoederen verhit binnen onze partij'', schrijft het partijbestuur. Juist de PvdA had van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt gemaakt. De jongerenafdeling van de partij en allerhande kopstukken wilden Moorlag zien aftreden.

Schijnconstructie
De sociale werkplaats Alescon in Assen nam onder Moorlag mensen niet in vaste dienst, maar zette hen aan het werk voor een zelf opgericht uitzendbureau. Zo kon Alescon bijvoorbeeld minder uitbetalen dan de cao voorschreef. De rechter bepaalde vorige maand dat de werkwijze van Alescon niet door de beugel kon.

Voor PvdA-leider Lodewijk Asscher wogen de goede bedoelingen van Moorlag zwaar. "Het is goed dat we er samen zijn uitgekomen en dat we nu verder kunnen.''

Moorlag zelf "zal alles in het werk stellen om het vertrouwen te herstellen van de mensen wiens vertrouwen in mij is aangetast.'' Hij maakt excuses voor de "ontspoorde communicatie.''

Hier leest u een overzicht van de bevindingen van de commissie.
Deel dit artikel: