Prognose 2018: Drentse economie groeit, maar blijft achter

De Drentse economie is gelijk aan die van vorig jaar
(Rechten: Pixabay.com)
De Drentse economie is gelijk aan die van vorig jaar (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - De groei van de Drentse economie is dit jaar gelijk aan die van vorig jaar: 2,4 procent, maar blijft achter bij de rest van Nederland. De werkloosheid ligt met 4,2 procent iets boven het landelijk percentage.
Dat voorspelt het kenniscentrum van de ING Bank.

Laagste groei van het land

De groei in Zuidoost-Drenthe is met 1,5 procent volgens de bank de laagste van Nederland. De vergrijzing en de ondervertegenwoordiging van sectoren als zakelijke dienstverlening en ICT zouden hiervan oorzaken zijn.
Lees meer: Aantal banen in Drenthe gedaald in 2016 Een stuk beter gaat het volgens ING in Noord-Drenthe en de zuidwesthoek. Daar ligt de groei met zo'n 3 procent op het landelijk niveau. Vooral de detailhandel doet het hier goed, maar ook de industrie zoals Fokker en DOC Kaas in Hoogeveen en FrieslandCampina in Beilen, leveren een belangrijke bijdrage.
Verder dragen hogere overheidsuitgaven in de zorgsector bij aan de economische groei. Volgens de ING is het voor Emmen goed nieuws dat supervezelproducent Teijin Aramid daar uit gaat breiden.

Vergrijzing en lager opgeleid

De Drentse beroepsbevolking is volgens de ING veel sterker vergrijsd en lager opgeleid dan in de rest van Nederland. Vooral in de gemeente Emmen is de werkeloosheid nog altijd hoog. Het aantal vacatures stijgt dit jaar wel fors in onze provincie, zo voorspelt de bank.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.