Hoger beroep van tafel: Alescon en FNV bereiken akkoord over nabetalen loon

FNV en Alescon hebben een akkoord bereikt (Rechten: archief RTV Drenthe)
FNV en Alescon hebben een akkoord bereikt (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Werkvoorzieningsschap Alescon en vakbond FNV hebben een akkoord gesloten over het nabetalen van loon aan Alescon-medewerkers die gedupeerd waren door een uitzendconstructie. Het hoger beroep dat Alescon wilde instellen, is hiermee van tafel.​
Vrijdag hebben de partijen overeenstemming bereikt, zo meldt de FNV vandaag.
Sociaal werkvoorzieningsbedrijf Alescon had in 2011 een eigen uitzendconstructie bedacht om meer mensen aan het werk te houden. Ze deden hetzelfde werk als eerder, maar kregen minder betaald omdat ze ineens onder de uitzend-cao vielen. Daarom stapte de FNV in 2016 naar de rechter en die stelde de werknemers eind vorig jaar in het gelijk.
Lees meer: Vakbond FNV: beleid Alescon ondeugdelijk, schimmig en ongepast
Terugbetalen
Afgesproken is nu dat de medewerkers alles krijgen terugbetaald wat ze zijn misgelopen. Dat betreft onder meer een eindejaarsuitkering, maar ook eventueel seniorenverlof en ziekengeld volgens de cao van de sociale werkvoorziening. Het gaat om een bedrag van in totaal 900.000 euro.

Nabetaling

Ook komen de medewerkers per 1 januari van dit jaar in vaste dienst, met dezelfde regelingen aan arbeidsvoorwaarden. Dat kost jaarlijks zo'n 450.000 euro extra, zo is berekend door Alescon. De nabetaling wordt door Alescon in één keer uitgekeerd aan de medewerkers. Het bedrijf neemt eventuele gevolgen van de huur- of zorgtoeslag van medewerkers voor zijn rekening.
Bij Alescon werken mensen uit de gemeenten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo.

Commotie

De kwestie over de uitzendconstructie leidde tot veel commotie in Den Haag, omdat PvdA-Kamerlid William Moorlag een paar jaar directeur was van Alescon. Leden van zijn eigen partij vonden dat hij moest stoppen als Kamerlid, omdat hij medewerking had verleend aan de uitzendconstructie die later door de rechter verboden werd.

Lees meer: PvdA-fractie unaniem over aanblijven Moorlag als Kamerlid

Een commissie van de PvdA onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat Moorlag mag blijven. Hij kan nog steeds geloofwaardig zijn partij vertegenwoordigen. De commissie zegt dat hij goede bedoelingen had, ook al werd de uitzendconstructie later een schijnconstructie genoemd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.