'Het deed pijn dat wij in het nieuws kwamen als schijnconstructiebedrijf'

Het hoofdgebouw van Alescon in Assen (Rechten: ANP / Lex van Lieshout)
Het hoofdgebouw van Alescon in Assen (Rechten: ANP / Lex van Lieshout)
ASSEN - Alescon in Assen is blij dat het tot een akkoord is gekomen met vakbond FNV. De werkvoorzieningschap moet loon betalen aan Alescon-medewerkers die gedupeerd waren door een uitzendconstructie.
Alescon wilde eigenlijk in hoger beroep gaan, maar
. "Wat de doorslag gaf was dat we duidelijkheid en rust willen voor de medewerkers die het betreft. Zij hebben een heleboel hectiek en commotie meegemaakt, de afgelopen weken", reageert bestuursvoorzitter Mirjam Pauwels.

'Affaire-Moorlag speelde geen rol'

De affaire rond toenmalig directeur William Moorlag, wiens tegenwoordige positie als Tweede Kamerlid onder druk stond nadat Alescon in opspraak raakte, heeft volgens Pauwels geen invloed gehad op dit akkoord. Ook de media-aandacht hiervoor speelde geen rol, aldus Pauwels.
Alescon bedacht in 2011 een uitzendconstructie om meer mensen aan het werk te houden. Deze werknemers deden hetzelfde werk, maar kregen minder betaald omdat ze onder een uitzend-cao vielen. FNV noemde dit een schijnconstructie en stapte naar de rechter.

Het etiket 'schijnconstructie' was pijnlijk voor Alescon, zo zegt Pauwels. "Het heeft ons echt pijn gedaan dat we in het nieuws kwamen als schijnconstructiebedrijf. En dat terwijl we juist als sociale werkvoorziening heel graag mensen goed aan het werk willen hebben. We zijn blij dat we het boek dicht kunnen doen en de blik op de toekomst kunnen richten."
De uitzendconstructie houdt dus ook op te bestaan. Per wanneer weet Pauwels nog niet. "Op dit moment hebben mensen een vast dienstverband, alles wordt allemaal overgeheveld." Maar een paar maanden zal dat volgens haar niet duren. "Dat willen we sneller doen."

Achterstallig loon wordt betaald uit risicoreserve

Alescon en FNV hebben afgesproken dat medewerkers alles terugbetaald krijgen wat ze zijn misgelopen. In totaal gaat het om een bedrag van 900.000 euro. Alescon betaalt dit bedrag uit een zogeheten risicoreserve. Omdat deze medewerkers nu in vaste dienst komen, komt er nog eens 450.000 euro per jaar bovenop de begroting.

Feest?

Pauwels wil er met de medewerkers nog wel op een soort feestelijke manier bij stilstaan. Maar wanneer dat is, weet ze nog niet. Eerst moeten alle administratieve handelingen worden afgerond.
FNV-bestuurder Gea Lotterman sluit zich daarbij aan. "Morgen bespreken we hoe alles verdergaat. Zo moeten we voor de medewerkers nog spreekuren organiseren. Maar nu de handtekeningen gezet zijn, kunnen we ook plannen dat we wat te vieren hebben met deze mensen."

Lees meer: FNV blij met akkoord Alescon: Onrust voor werknemers nu voorbij

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.