Bioboer Sil wil spuitvrije zones

DWINGELOO - Bioboer Sil Oostendorp verliest klanten, omdat ze niet geloven dat zijn producten 100 procent vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Om de klanten te overtuigen zou hij liefst spuitvrije zones rondom zijn akkerland hebben.
Boer Sil verbouwt onder meer spruitjes, prei, kolen en allerlei kruiden op 10 hectare grond. Met de boer naast hem heeft hij afgesproken akkerranden aan te houden waarop niet gekweekt wordt. Sil: "Toch zit er maar een kleine grens tussen mijn bedrijf en zijn bedrijf. Mensen denken dat de bestrijdingsmiddelen van hem verwaaien en bij mij terecht komen."

Grondtesten

Toch zitten die verwaaide of verspoelde bestrijdingsmiddelen niet bij hem in de producten, zegt de bioboer. Dat zou hij kunnen aantonen met grondtesten. Maar die kosten 2.000 euro per jaar en dat is te duur, vindt Sil Oostendorp. Hij vindt het krom dat hij moet aantonen dat zijn grond schoon is als boeren om hem heen bestrijdingsmiddelen gebruiken. De minister van Landbouw zou volgens hem druk moeten uitoefenen om de Europese regelgeving aan te passen.
LTO-regiobestuurder Jan Bloemerts zegt dat de boeren in de omgeving, hij boert zelf ook vlakbij, zich goed aan de wettelijke regels moeten houden. Een spuitvrije zone dat moet boer Sil maar op zijn eigen land doen. Bloemerts wil wel in discussie, maar vindt dat daarnaast onderzoek moet aantonen of bestrijdingsmiddelen van de een op het land van de andere terecht kan komen.

Wetgeving

Jan Bloemerts: "In Nederland hebben we wetgeving die enorm controleert op emissie van bestrijdingsmiddelen op de omgeving. Als er aanleiding toe is, zal de overheid de wetgeving moeten aanpassen. Maar anders adviseer ik vooral goede afspraken met de buurboeren te maken. Er zou eerst onderzoek moeten komen of er wel bestrijdingsmiddelen terecht komen bij bioboeren die naast reguliere boeren zitten."
Boer Sil wil graag meer, maar spuitvrije zones zijn voorlopig ver weg. De relatie met de buurboeren is in elk geval goed. Boer Sil hoopt dat zijn klanten hem dan maar geloven dat hij in elk geval goede en zuiver biologische produkten heeft.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.