Artsen Treant Zorggroep onderzoeken nieuw medicijn tegen hartinfarct

HOOGEVEEN - Helpen bestanddelen van een plantje die effectief zijn tegen jicht ook bij het voorkomen van een hartinfarct? Dat gaan cardiologen van de Treant Zorggroep de komende drie jaar onderzoeken. Ze doen dat samen met collega's in Australië.
Het bewuste plantje heet herfsttijloos en lijkt op een krokus. "Uit het plantje wordt nu al een medicijn gemaakt dat helpt tegen jicht. Maar er zijn signalen dat het ook kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen in de kransslagader. Die ontstekingen kunnen leiden tot een hartinfarct. Vandaar dat we dit gaan onderzoeken", vertelt cardioloog Hong Kie The in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Het bewuste medicijn, colchicine geheten, is relatief goedkoop en het is een natuurlijk product. De artsen weten al dat het middel werkt, door ervaringen met een kleine groep patiënten. Om meer zekerheid te krijgen willen de cardiologen nu met 4.500 patiënten aan de slag, samen met collega's in Australië.

Placebo

Een deel van de vrijwillige patiënten krijgt het medicijn, het andere deel krijgt een placebo. Het onderzoek zal drie jaar duren. Treant Zorggroep zoekt nog hartpatiënten die bereid zijn om mee te doen aan het onderzoek. Alle 20 cardiologen die in de Treant-ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal werken doen mee aan het onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl