Tweede Kamer roept Shell op het matje

De Tweede Kamer wil een hoorzitting (Rechten: Jeroen Kelderman / RTV Drenthe)
De Tweede Kamer wil een hoorzitting (Rechten: Jeroen Kelderman / RTV Drenthe)
ASSEN/DEN HAAG - De Tweede Kamer wil Shell aan de tand voelen over een besluit om dochterbedrijf NAM uit Assen juridisch op afstand te plaatsen. Een voorstel van GroenLinks om een hoorzitting te houden wordt breed gesteund. Mogelijk is de hoorzitting donderdag al.
Dagblad Trouw schreef afgelopen weekend dat Shell, samen met ExxonMobil de eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM heeft ingetrokken.
Meerdere experts zeggen dat Shell daardoor niet meer aansprakelijk is voor schulden van dochteronderneming NAM. GroenLinks wil een keiharde garantie dat Shell garant staat voor de aardbevingsschade die Groningers hebben geleden als gevolg van de gaswinning.

'Bedrijf heeft jarenlang dikke winst gemaakt'

"Wij willen geen zalvende woorden, maar harde garanties van Shell", zegt partijleider Jesse Klaver. "Het bedrijf heeft jarenlang dikke winst gemaakt en mag nu niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Ik wil zeker weten dat de belastingbetaler niet opdraait voor hun aandeel in de schade."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl