Gert Jakobs ambassadeur WK Wielrennen 2023

Gert Jakobs, ambassadeur WK wielrennen 2023 (Rechten: Twitter Gert Jakobs)
Gert Jakobs, ambassadeur WK wielrennen 2023 (Rechten: Twitter Gert Jakobs)
WIELRENNEN - Oud-wielrenner Gert Jakobs uit Emmen wordt ambassadeur voor het WK Wielrennen 2023.
Drenthe wil graag het wereldkampioenschap wielrennen op de weg van 2023 organiseren. Oud-schaatsster Renate Groenewold zet zich daar namens de Stichting Cycling Championship Northern Netherlands voor in en zij heeft Jakobs gevraagd ambassadeur te worden. "Ik ben vereerd en zeg uiteraard derrrannn", aldus Jakobs op Twitter.

"Als je ziet hoeveel mensen d'r op de baan waren bij de start van de Vuelta in 2009 op het TT Circuit in Assen, dat is toch geweldig? Dat moeten we weer hebben. In Drenthe wordt ontzettend veel gedaan op fietsgebied. Op basisscholen helpen ze kinderen al op de fiets met clinics. Dit is dé uitgelezen kans natuurlijk voor Drenthe als fietsprovincie, om dit WK binnen te halen", zegt Jakobs.

VAM-berg

Volgens Groenewold is de ontwikkeling van de VAM-berg belangrijk voor het WK. "Het mooiste zou zijn dat we in 2023 aan de hele wereld kunnen laten zien wat we in het Noorden op fietsgebied doen. De UCI was al onder de indruk van Drenthe en als je dan kan laten zien dat er ook nog een berg is waar straks op gerecreëerd kan worden, is dat nog mooier", zei Groenewold gisteren.
Wat Jakobs betreft moet de VAM-berg zeker onderdeel uitmaken van het parcours. "Als wij dat aan de hele wereld laten zien en wat wij in het Noorden op fietsgebied al gerealiseerd hebben, dan denk ik dat het één groot volksfeest wordt. Dat gaat mooie beelden opleveren."
Ook profrenner Bert-Jan Lindeman uit Assen is enthousiast. "Het lijkt mij een heel mooi initiatief. Ik heb het al eens mogen meemaken in Valkenburg. Het gaat gewoon een heel mooi evenement worden, als het gerealiseerd wordt. Voor mij heeft een Ronde van Drenthe al een heel speciaal gevoel, over de VAM-berg. Ja, een WK is bijna het ultieme."

Volgens Groenewold wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het binnenhalen van het WK. "De begroting is klaar en we weten nu dat het ongeveer 15 miljoen euro gaat kosten. Er worden nu stappen gezet om het bedrijfsleven en daarna ook de bevolking bij de plannen te betrekken."
Een delegatie van de UCI bezocht gisteren de VAM-berg in Wijster:
Een delegatie van de UCI bezocht vandaag de VAM-berg in Wijster

Bauke Mollema

De Stichting Cycling Championship Northern Netherlands wordt ondersteund door de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Emmen, Assen en Groningen. Profrenner Bauke Mollema heeft zich eerder eveneens als ambassadeur verbonden aan het initiatief.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl