4 en 2,5 jaar cel voor oud-directeuren Rendo

De oud-directeuren tijdens een eerdere zitting (tekening: Annet Zuurveen)
De oud-directeuren tijdens een eerdere zitting (tekening: Annet Zuurveen)
ASSEN - De rechtbank heeft twee oud-directeuren van Rendo veroordeeld tot 4 en 2,5 jaar cel wegens fraude. ​Witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en bedrog in jaarstukken acht de rechtbank bewezen.
Richard W. (58) kreeg de hoogste straf, omdat die in 2016 nog werd veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. De 51-jarige Stephan V. uit Meppel kreeg een lagere straf. Hij had nog een blanco strafblad.
eiste eerder vijf en drie jaar cel.

38 miljoen euro

W. en V. hebben hun oude werkgever voor 38 miljoen euro opgelicht. Dit gebeurde tijdens de bouw van wat een revolutionaire energiecentrale in Steenwijk had moeten worden. Hiervoor werd een onafhankelijke BV opgericht waarvan W. en V. in het geheim 60 procent van de aandelen in handen hadden. Familieleden en een tennisleraar stonden als aandeelhouders op papier. Witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en bedrog in jaarstukken acht de rechtbank bewezen.

Misleid

In 2007 werd begonnen met de bouw van de nieuwe centrale in Steenwijk. Rendo kon niet in eigen beheer bouwen, vanwege de Splitsingswet. De oud-directeuren waren zonder toestemming van Rendo aandeelhouders. "Zij hebben hun werkgever vanaf het begin misleid en maakten zij misbruik van hun positie", zei de rechter. Door deze schijnconstructie werd Rendo ertoe bewogen 30 miljoen euro te investeren in een nieuw project dat verliesgevend bleek. Een deel van dit geld verdween in de zakken van W. en V.
De rechter tilt er zwaar aan dat op grote schaal en langdurig is gesjoemeld met gemeenschapsgeld. De twee andere aandeelhouders en de bedenkers van deze nieuwe centrale hebben gaandeweg hun ogen gesloten, zei de rechter. Zij kregen een jaar cel opgelegd.

Meerdere celstraffen

De beide oud-directeuren sluisden miljoenen weg via hun eigen ondernemingen. Die bedrijven kregen boetes opgelegd van 350.000 en 500.000 euro.
De vier personen die door W. en V. naar voren waren geschoven om op papier aandeelhouder te zijn kregen celstraffen tot drie maanden opgelegd. Zij hebben meegewerkt aan deze schijnconstructie. De rechter is er niet van overtuigd dat zij wisten dat Rendo werd opgelicht. De ex-echtgenote en huidige partner van een van de oud-directeuren werden vrijgesproken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl