Moord op Ralf Meinema omgeven door raadsels

De moord op Meinema roept veel vragen op (Rechten: Persbureau Meter)
De moord op Meinema roept veel vragen op (Rechten: Persbureau Meter)
STIELTJESKANAAL - De moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen roept veel vragen op. De politie vermoedt dat Meinema kort voor zijn dood bij iemand verantwoording moest afleggen.
"Het is onvoorstelbaar. Wij kunnen er niet bij", zegt de moeder van Meinema vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. "Wij zitten nog alle dagen met de vraag wat is dit geweest?"
De politie vroeg vanavond om hulp bij het oplossen van de moord. Er kwamen elf tips binnen naar aanleiding van de uitzending. Over de inhoud van de tips doet de politie geen mededeling.

Kofferbak

Het lichaam van de 31-jarige Meinema werd op vrijdag 31 maart gevonden in de kofferbak van zijn auto, een zwarte Mercedes SE300 uit 1986. Het misdrijf wordt daarom ook wel de kofferbakmoord genoemd.
De dag voor zijn dood heeft Meinema gewerkt bij een boerenbedrijf in Duitsland. Hij doet om half zeven 's avonds nog een boodschap in Klazienaveen. Daarna gaat hij langs bij vrienden die niets bijzonders aan hem merken, meldt Opsporing Verzocht.

'Gezellige jongen'

De meeste mensen die de politie na zijn dood heeft gesproken kennen Meinema als een gezellige jongen die hard werkt en in het weekend een biertje drinkt met zijn vrienden.
"Ik weet nog, ik stond bij de peuterspeelzaal, ik zei: 'Je kunt aan het koppie zien dat het een deugniet is'", typeert zijn moeder hem.

Schimmige zaken

Het lijkt er volgens de politie sterk op dat Ralf Meinema op de één of andere manier bij wat schimmige zaken betrokken is geraakt. Zo zijn er geruchten dat hij verantwoording moest afleggen en daarom om het leven is gebracht. Maar waarvoor precies en door wie is niet duidelijk.
Op de laatste avond dat Meinema in leven is, ziet een automobilist de Mercedes van Meinema. De auto staat aan de Noordersloot, vlakbij een meertje dat achter bomen ligt. De getuige kan zich nog herinneren dat er iemand naast de wagen staat, vermoedelijk was dat Meinema. In de buurt stond ook een motor of scooter, waardoor het aannemelijk is dat hij daar met iemand heeft staan praten.

Langs ouders om eten op te halen

Meinema rijdt daarna door naar het huis van zijn ouders in Erica. Hij haalt daar eten op en besluit dat thuis op te eten, omdat hij de volgende dag op tijd moet beginnen en vroeg naar bed wil.
Uit onderzoek van de politie blijkt dat Meinema om elf uur 's avonds toch nog op pad gaat. Hij vertrekt met zijn auto vanuit zijn huis aan de Langestraat in Klazienaveen. Het is onduidelijk of er dan iemand bij hem is.
Een zendmast in de wijk Rietlanden in Emmen vangt rond half twaalf die avond een signaal op van de telefoon van Ralf. Voor zover bekend kwam Meinema daar normaal gesproken nauwelijks. En wat deed hij daar zo laat als hij 's ochtends vroeg op moest?

Lichaam in kofferbak

De volgende ochtend om half zes ziet een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal bij Coevorden een auto in het water liggen. Het is de Mercedes van Meinema. Zodra een agent de kofferbak opent, schrikt hij. Hij vindt er het lichaam van Ralf Meinema die met geweld om het leven is gebracht.

Man met capuchon gezocht

Terwijl de politie op vrijdagochtend 31 maart bezig is met de Mercedes bij het Stieltjeskanaal, loopt een slanke man in een zwart bomberjack met de capuchon over zijn hoofd langs het kanaal.
Wat opvalt is dat de man zijn hoofd afwendde naar voorbijgangers, alsof hij niet herkend wilde worden. Omdat niet duidelijk is wat de man in het bomberjack daar deed, wil de politie nog altijd weten wie hij is en met hem in contact komen.
Ook wordt de bestuurder gezocht van een auto met aanhanger die op dinsdag 28 maart voor het huis van Meinema geparkeerd stond, twee dagen voor de moord.

Anonieme brieven

Op de politiebureaus van Emmen en Klazienaveen zijn in de maanden na Meinema's dood anonieme handgeschreven brieven bezorgd. De politie wil graag in contact komen met de man of vrouw die deze brieven heeft geschreven. Voor de gouden tip die leidt naar de oplossing van de kofferbakmoord, staat een beloning van 15.000 euro klaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.