'Er had 23 jaar geleden al zoveel meer moeten gebeuren'

De entree van het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
De entree van het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
ZUIDLAREN - Oud-Dutchbatter Wim Dijkema uit Zuidlaren is nog wat sceptisch over het Defensie-onderzoek naar de gevolgen voor veteranen van hun uitzending naar Srebrenica. "Ik weet het allemaal nog niet."
werd bekend dat het onderzoek inzicht moet geven en moet leiden tot een zorg- en ondersteuningsadvies voor Dutchbat-veteranen die kampen met psychische problemen sinds de val van Srebrenica in 1995. Het onderzoek zit nog in de verkenningsfase. Later wordt de definitieve onderzoeksopdracht vastgesteld.
Tot die tijd is het nog afwachten, vindt Dijkema. "We hebben natuurlijk een overheid gehad die 23 jaar geen besluiten heeft genomen. Eerst zien, dan geloven."

'Ze hebben de dood in de ogen gekeken'

Komt het onderzoek niet 23 jaar te laat? Dijkema reageert gelaten. "Er had 23 jaar geleden al zoveel meer moeten gebeuren", vertelt hij. "Ik denk dat sommige collega's hier een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen, door alle schoppen die ze hier nog kregen. Ze hebben de dood in de ogen gekeken, maar werden hier verguisd."
De Dutchbat-veteraan is bang dat een onderzoek voor een aantal van zijn collega's pijnlijk wordt. "Het geldt niet voor mij, maar ik hoor van diverse kanten dat juist de mensen met problemen er zo vreselijk de pest in hebben dat alles weer wordt opgerakeld", zegt Dijkema.
"De klacht van veel mensen is dat de wond nooit echt dicht is gegaan en daarom ook nooit genezen is. Ik kan mij voorstellen dat deze mensen hier misschien niet zo gelukkig mee zijn, maar dat is hypothetisch", aldus Dijkema.

Bijna 23 jaar na dato merkt Dijkema dat het gros van alle Nederlanders nog altijd niet goed weet wat de Dutchbatters hebben meegemaakt tijdens de val van Srebrenica. "Veel mensen weten nog altijd niet wat er toen gebeurd is en op welke manier wij daar terecht zijn gekomen. Iedereen ging ervan uit dat we zouden handhaven. En als de tijd om was, kwam je naar huis. Maar dat liep anders."
"Niemand ging ervan uit dat het zou escaleren", vervolgt hij. "Als je ervan uitgaat dat je een vredesmissie uitvoert, hoewel er geen vrede was, waarom zou je dan zware wapens meenemen? Waarom zou je meer dan zeshonderd man in zo'n gebied plaatsen? Dat dit allemaal met zo'n onderzoek nu weer bovenkomt, is denk ik wat mijn 'zieke' collega's met name hindert."

Luister morgen even na 08.00 uur naar Radio Drenthe voor een gesprek met oud-Dutchbatter Wim Dijkema.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.