Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen neemt meeste bevallingen over van Scheper Ziekenhuis Emmen

HOOGEVEEN - Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen neemt de meeste bevallingen over van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Dat blijkt uit cijfers van het bevolkingsregister.
Zorggroep Treant sloot de afdelingen kindergeneeskunde en verloskunde in Emmen in december vorig jaar wegens een tekort aan kinderartsen. Een intensieve zoektocht heeft tot nu toe één nieuwe kinderarts opgeleverd, niet voldoende om de afdelingen weer open te stellen.

Uit cijfers van het bevolkingsregister blijkt dat sinds de sluiting van Emmen 52 vrouwen kozen voor een bevalling in het Bethesda in Hoogeveen, 13 gingen naar het Refaja in Stadskanaal en 14 vrouwen bevielen in het ziekenhuis in Hardenberg.

'We hebben de capaciteit'
Hoogeveen ging van gemiddeld twee naar drie bevallingen per dag. Volgens David Post van de Raad van Bestuur van Treant levert dat vooralsnog geen problemen op. "We wisten dat we patiënten moesten gaan verplaatsen en dat gaat gelukkig heel goed. Het is extra druk, maar met behulp van Emmen en de goede samenwerking kunnen we dat prima aan. We hebben de capaciteit."

Extra verpleegkundige in Hardenberg
Ook in het Röpke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg leidt de stroom aan extra baby's niet tot problemen. "We hebben voldoende plekken en we zijn bereidwillig om deze patiënten in Hardenberg op te vangen. Deze extra drukte kunnen we prima aan. Wel hebben we af en toe een extra verpleegkundige ingezet", aldus de woordvoerder van de Saxenburgh Groep waar het ziekenhuis in Hardenberg onder valt. 

'Even klaar met Treant'
Sommige zwangere vrouwen kiezen voor een bevalling juist bewust voor een ander ziekenhuis dan een Treant-ziekenhuis. Erna de Jonge uit Emmen ging naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Daar werd haar zoon Naud in goede gezondheid geboren. "Je loopt voor controle in Emmen, maar zodra je opgenomen moet worden moet je naar een ander ziekenhuis en toen heb ik ervoor gekozen om naar Assen toe te gaan. We waren even helemaal klaar met Treant." Uit cijfers van de gemeente Assen blijkt dat Naud de afgelopen anderhalve maand de enige baby uit Emmen is die in Assen is geboren.