Bezuinigingen bij Treant Zorggroep: patiënten halve dag korter in het ziekenhuis

EMMEN - De Treant Zorggroep wil de gemiddelde ligduur van patiënten in de ziekenhuizen met een halve dag inkorten. Het is een van de voorgestelde maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder personeel nodig is. Bij Treant gaan 93 banen verloren, als onderdeel van een bezuinigingsronde van 4,5 miljoen.
Het korter verplegen van patiënten zou verantwoord zijn als er beter wordt gepland en wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Uit vergelijkende onderzoeken komt naar voren dat patiënten in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, het Scheperziekenhuis in Emmen en het Refaja in Stadskanaal gemiddeld langer in het ziekenhuis verblijven dan in andere ziekenhuizen het geval is.

"Het moet gewoon allemaal efficiënter en er zal ook kritisch gekeken moeten worden naar de nazorg die we verlenen. We doen daarin nu regelmatig meer dan door de zorgverzekeraar wordt vergoed", zo melden bronnen binnen Treant.

Spoedzorg naar Emmen
De raad van bestuur wil ook doorgaan met het verschuiven van zorg. Een van de voornemens is om spoedzorg compleet naar Emmen te verplaatsen. Dat zou betekenen dat mensen die zich met ernstige klachten melden bij de eerste hulp in Stadskanaal en Hoogeveen in een ambulance naar Emmen moeten. Planbare en minder ernstige ingrepen worden nog wel in de drie ziekenhuizen gedaan.

Het concentreren van zorg moet ook een einde maken aan het heen en weer rijden van artsen tussen de drie locaties. Personeelsleden zeggen tegen RTV Drenthe dat ze nu regelmatig uren staan te wachten op een arts, die nog bezig is met een operatie in een ander ziekenhuis. 

Terugloop patiënten
Een probleem dat ook speelt is de terugloop van patiënten. Die lijken vaker voor andere ziekenhuizen dan die van Treant te kiezen, maar ook huisartsen nemen steeds meer taken over. De raad van bestuur acht het daarom noodzakelijk om in de weekenden een aantal verpleegafdelingen in Stadskanaal en Hoogeveen te sluiten.

Het personeel van de Treant Zorggroep is gisteren geïnformeerd en heeft volgens bronnen rustig en met behoorlijk veel begrip gereageerd. "Dat er een goede vrijwillige vertrekregeling komt helpt natuurlijk ook", zegt een werknemer die anoniem wil blijven. De komende dagen buigt de OR zich over de plannen.

'We helpen iedereen'
Woordvoerder Stefan Wesselink van Treant zegt dat er wel spoedeisende hulp op alle drie locaties beschikbaar blijft. "Dat hebben we beloofd en dat blijft ook echt zo. We zullen iedereen helpen die zich bij de spoedeisende hulp meldt. Wat er daarna met de patiënt gebeurt hangt af van de situatie. Als er een planbare ingreep moet plaatsvinden dan doen we dat in Hoogeveen of Stadskanaal. Maar als een acute ingreep nodig is dan zal dat in Emmen gebeuren."

Omdat Emmen in de toekomst vooral complexere operaties zal doen zal het aantal ingrepen daar afnemen, terwijl er op de locaties in Hoogeveen en Stadskanaal juist meer, relatief eenvoudiger, operaties zullen plaatsvinden. Wesselink: "Voor patiënten verandert er niks wat betreft het bezoek aan de polikliniek en de zorg voor en na een operatie: dit kan op iedere locatie plaatsvinden."

Deel dit artikel: