Wethouder Emmen: Ik zit hier niet voor het rendement van Raedthuys

Wethouder René van der Weide (Rechten: RTV Drenthe)
Wethouder René van der Weide (Rechten: RTV Drenthe)
EMMEN - De gemeente Emmen lijkt niet tegemoet te komen aan windmolenbouwers Raedthuys en Yard.
Van de gemeente mogen molens niet hoger zijn dan 150 meter. Volgens de windmolenbouwers is dat niet mogelijk met de huidige, technische ontwikkelingen op windmolengebied.
De gemeente Emmen en beide ontwikkelaars komen er samen niet meer uit. Raedthuys en Yard hebben contact opgenomen met de provincie Drenthe en het Rijk hierover.

Welles-nietes

"Ik betreur het dat Raedthuys op deze manier hogere molens wil afdwingen. Ze hebben tot op heden nog steeds niet aangetoond waarom 149 meter niet uitvoerbaar is", zegt wethouder René van der Weide.
Volgens Arthur Vermeulen, directeur windenergie van Raedthuys, heeft het bedrijf wel degelijk rapporten bij de gemeente Emmen aangeleverd waaruit blijkt dat molens beneden de gestelde 150 meter niet haalbaar zijn.

Plan voor locatie Pottendijk

Onlangs kwam Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht met een nieuwe plan voor windmolens voor de locatie Pottendijk bij Nieuw-Weerdinge, die wel lager zijn dan 150 meter. "Het initiatief van Deddens toont aan dat de gemeentelijke voorwaarden reëel en uitvoerbaar zijn. Dat toonde het deskundigenrapport ook al aan", aldus Van der Weide.

Lees meer: Energiepark Pottendijk wil praten over langer plaatsen windmolens

Raedthuys vindt het onverstandig en onverantwoord dat de gemeente Emmen met Deddens in zee wil gaan.

Wel of geen uitnodiging?

"Ik zit er voor de belangen van onze inwoners en niet voor het rendement van Raedthuys. Er ligt een uitnodiging van Deddens om in gesprek te gaan en hier wil Raedthuys blijkbaar geen gehoor aan geven", reageert de wethouder.
Volgens Vermeulen ligt deze uitnodiging er niet. "Daarover is alleen iets gezegd in de media. We hebben geen mailtje of telefoontje gehad."

Windmolens op drie locaties

Het is uiteindelijk de bedoeling dat er op drie locaties in de gemeente Emmen windmolens komen. Op Pottendijk dus, langs de N34 en langs de Zwartenbergerweg in Barger-Compascuum. Maar hoe die locaties uiteindelijk ingevuld worden, weet nog niet niemand.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl