Gevangenis Norgerhaven: Minister wacht op beslissing Noorwegen

Gevangenis Norgerhaven (Rechten: archief RTV Drenthe)
Gevangenis Norgerhaven (Rechten: archief RTV Drenthe)
DEN HAAG/VEENHUIZEN - Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wacht op een beslissing van Noorwegen, voor hij een besluit neemt over de toekomst van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen.
De SP in de Tweede Kamer
aan de minister, nadat RTV Drenthe meldde dat de Noorse regering haar gevangenen mogelijk dit jaar toch weghaalt uit Nederland. De Noorse regering moet voor 1 maart laten weten of het contract met een jaar wordt verlengd.

Lees meer: Noorse gevangenen vertrekken mogelijk dit jaar al uit Veenhuizen

In Norgerhaven zitten sinds 2015 ongeveer 250 Noorse gevangenen hun straf uit, omdat in Noorwegen sprake is van een cellentekort. Het zijn gedetineerden die zijn veroordeeld tot meer dan twee jaar cel.
Vorig jaar leek het erop dat de Noren de samenwerking tot in 2019 wilden voortzetten.
Maar in Noorwegen is inmiddels een discussie gaande over de Noorse gevangenen in Nederland. Een aantal partijen vindt de samenwerking met Nederland te duur en wil in eigen land desnoods meer gedetineerden op een cel onderbrengen, tot in 2020 een nieuwe Noorse gevangenis klaar is.

Baangarantie

De minister schrijft ook dat er hoe dan ook geen banen verloren gaan. Onlangs is een convenant gesloten, waarin medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een baangarantie krijgen. Een eventuele sluiting van Norgerhaven kan wel betekenen dat medewerkers aan de slag moeten bij een gevangenis buiten Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl