Mortierongeluk in Mali in boek over gebreken bij defensie

De kisten met de lichamen van Roggeveld en Hoving (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
De kisten met de lichamen van Roggeveld en Hoving (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
ASSEN - In het boek Dood door eigen vuur over ongelukken bij defensie wordt uitgebreid aandacht besteed aan het mortierongeluk, waarbij in Mali twee Asser militairen omkwamen.
Op de voorkant van het boek is een foto te zien van Kevin Roggeveld en Henry Hoving, vlak voordat de mortier ontplofte in 2016, schrijft
. Achter het duo staat Kevin Kuiper, die ook bij de Johan Willem Frisokazerne in Assen gelegerd was en het ongeluk overleefde.

Noodklok

Het boek is geschreven door oorlogsverslaggever Charles Sanders en Michael Ruperti, een strafrechtadvocaat die zelf bij defensie heeft gezeten en veel militairen bijstaat. In Dood door eigen vuuris een heel hoofdstuk gewijd aan Kuiper en het ongeluk in Mali.
In het boek, dat volgende week verschijnt, luiden commando's de noodklok over gebreken bij defensie.

Onveilige munitie

Oud-minister van Defensie Hennis stapte vorig jaar op nadat bleek dat Defensie ernstig tekort geschoten was in de zorg voor de veiligheid voor de Nederlandse militairen in Mali.
Roggeveld en Hoving uit Groningen kwamen om toen een ondeugdelijke mortier ontplofte. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) velde vorig jaar een snoeihard oordeel over de werkwijze van Defensie in Mali, waarbij de militairen moesten werken met onveilige munitie. Kuiper, ook afkomstig uit Groningen, kreeg in het Afrikaanse ziekenhuis waar hij werd opgenomen, niet de juiste zorg, concludeerde de OVV.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.