Stelling: Halbe Zijlstra is niet meer serieus te nemen

ASSEN/DEN HAAG - Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken staat onder druk. Als VVD-fractievoorzitter loog hij in 2016 over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra gaf in de Volkskrant toe niet de waarheid te hebben gesproken. "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen'', zei Zijlstra na confrontatie met onderzoek van de krant. 

Zijlstra heeft gelogen over een bijeenkomst in 2006 in een buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin. Hij was niet aanwezig, hoewel hij onder meer op een congres van zijn VVD in 2016 nog anders beweerde. Een waarschuwing die Zijlstra op een partijcongres uitsprak over de territoriale ambities van Poetin was gebaseerd op informatie van een anonieme bron. Hij zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over ‘Groot-Rusland’, maar in de Volkskrant zegt hij op die manier een anonieme bron te hebben willen beschermen.

Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zegt vandaag tegen de Volkskrant dat Zijlstra de uitspraken van Poetin over een Groot-Rusland "verkeerd geïnterpreteerd" heeft. Van der Veer bevestigt daarmee dat hij de bron is op wiens verhaal Zijlstra zijn gewraakte uitspraken over Poetin baseerde.

De minister moet zich vandaag verantwoorden tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Stelling 
Wat vindt u? Is Zijlstra nog serieus te nemen na zijn leugen? Of is zijn leugen in het belang van de politiek en is het daarom minder erg? Leste Ronde
Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of laat jouw reactie achter op Facebook.com/RTVDrenthe.

Stelling
Gisteren ging de de stelling over alcohol in het vliegtuig: Drank in het vliegtuig moet verboden worden. Er stemden 2.306 mensen. Bijna 80 procent van die stemmers gaf aan dat drank inderdaad verboden moet worden in het vliegtuig.
Deel dit artikel: