Veel felicitaties voor Nuis: 'Wat een olympisch kampioen hebben we, held!'

SCHAATSEN - Je kunt er vandaag niet omheen: de gouden plak voor schaatser Kjeld Nuis uit Emmen. Vanmiddag was hij heer en meester op de 1.500 meter. Nuis vestigde met 1:44,01 een nieuw baanrecord.
In De Markant in Emmen keek 'Team Kjeld' naar de
. Jill de Robles, de vriendin van Nuis, was er met familie, vrienden en buren. Ook burgemeester Eric van Oosterhout en wethouder Bouke Arends keken mee.

Vriendin en zoontje volgende week naar Zuid-Korea

De Robles is, hoe kan het ook anders, blij met de gouden medaille van haar vriend. Van tevoren was ze heel zenuwachtig, maar na zijn rit dacht ze wel dat het genoeg zou zijn. Volgende week vrijdag rijdt Nuis ook nog de 1.000 meter, wat eigenlijk 'zijn' afstand is. De Robles reist voor die rit samen met hun zoontje af naar Pyeonchang in Zuid-Korea. Het duurt overigens nog een tijdje voordat Nuis terug is in Emmen, want na de Olympische Spelen doet hij nog mee aan wereldbekerwedstrijden in China.

Jac Orie vond eerste ronde 'eng'

In de feestvreugde rond de olympisch kampioen trachtte zijn coach Jac Orie hem zoveel mogelijk te negeren. "Ik ben ziek geweest'', liet de voorman van het succesvolle Team LottoNL-Jumbo weten. "Ik was verkouden en had ook koorts. Gelukkig is het alweer weg. Ach, het halve olympisch dorp is verkouden. Maar ik ben als de dood om mijn eigen schaatsers aan te steken. Daarom probeer ik een beetje bij hen uit de buurt te blijven."
Nuis liet het er echter niet bij zitten. Hij trok na de laatste rit op de 1.500 meter de stevig ingepakte Orie resoluut naar zich toe voor een groepsknuffel. Tijdens zijn race had Nuis zijn coach nog de stuipen op het lijf gejaagd. "Zijn eerste volle ronde van 25,06 vond ik een beetje eng. 'Niet te snel, niet te snel', dacht ik bij mezelf. Ik maakte me daar wel een beetje zorgen over. Want zo snel heeft Kjeld die ronde nog nooit gereden.''

Lees meer: Nuis uitzinnig na olympisch goud: Dit is zo fucking veel waard

Orie hield daarna nauwlettend het scorebord in de gaten. "Kjeld had nog een 26-er nodig en die reed hij gelukkig. Toen was ik een beetje gerustgesteld, al had hij het best nog wel moeilijk in de laatste ronde. Maar mag het?"
Op Twitter regent het felicitaties voor Nuis. We maakten een selectie.
Premier Mark Rutte feliciteert Nuis:
Burgemeester Eric van Oosterhout keek de 1.500 met de familie van Nuis:
Volgens wethouder Bouke Arends staat de koets al klaar:
De provincie Drenthe komt ook met felicitaties:
Gedeputeerde Henk Jumelet is trots op Nuis:
Volgens oud-schaatser Stefan Groothuis heeft Nederland er een held bij:
Vier jaar geleden miste Nuis nog de Spelen:
Ook felicitaties van Nuis' grootste concurrent, Denis Joeskov. Hij werd uitgesloten van deelname:
Zelfs de snelste man ter wereld, Usain Bolt, is diep onder de indruk van Kjeld Nuis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl