Politie gaat door met onderzoek kofferbakmoord: 'Puzzel nog niet af'

EMMEN - Een doorbraak in de kofferbakmoord gisterochtend. De politie kon na ruim tien maanden onderzoek een 39-jarige man aanhouden voor betrokkenheid bij de moord op Ralf Meinema.
"Waar die betrokkenheid precies uit bestaat en wat zijn rol is geweest, dat zal uit vervolgonderzoek moeten blijken", zegt politiewoordvoerder Sylvia Sanders. De verdachte werd opgepakt in zijn woning aan de Gierzwaluw, een klein woonwagenkamp in de wijk Rietlanden in Emmen. Het huis van de man is gisteren uitgebreid onderzocht.

Ronald Nijholt, de advocaat van de Emmenaar wil niks zeggen over de zaak.
 
De puzzel is nog steeds niet compleet.
Sylvia Sanders

Het lichaam van de 31-jarige Ralf Meinema werd op 31 maart gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto, een opvallende oude Mercedes. De auto lag half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. "In deze zaak hebben we verschillende puzzelstukjes verzameld, maar nog steeds is de puzzel niet compleet", legt de politiewoordvoerder uit. 

Tachtig tips
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde vorige week uitgebreid aandacht in de zaak en ook op social media riep de politie mensen op om zich te melden, als ze iets wisten over de dood van Meinema. Justitie loofde zelfs een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip.De media-aandacht leverde in totaal tachtig tips op, die uiteindelijk leidden tot de arrestatie van de 39-jarige man uit Emmen. "De tips zijn heel divers. Een gedeelte van die informatie heeft puzzelstukjes opgeleverd die onze puzzel weer completer maakten en die hebben geleid tot de aanhouding", aldus Sanders. 

Mysterie
De dood van Ralf Meinema is nog steeds omgeven door raadsels. Zo is het motief voor de moord nog steeds onduidelijk. De politie maakte vorige week een tijdlijn van de laatste uren van het slachtoffer. Daaruit blijkt dat het laatste signaal van de telefoon van Meinema werd opgevangen door een zendmast in de wijk Rietlanden. De wijk waar gisteren dus een verdachte werd opgepakt. 
 
Opsporing Verzocht liet zien waar voor het laatst iets werd vernomen van Ralf Meinema:


'Meer mensen betrokken'
De politie gaat door met het onderzoek naar de gewelddadige moord op de Klazienavener en sluit meer aanhoudingen zeker niet uit. "Wij hebben er altijd rekening mee gehouden dat meer mensen van de moord op Ralf Meinema moeten weten. Als je alleen al kijkt naar het dumpen van zijn auto in het Stieltjeskanaal. Wij denken dat daar meer mensen bij betrokken zijn geweest", aldus Sanders van de politie Noord-Nederland.