Stroomstootwapen bevalt politie goed

Een jaar lang is het stroomstootwapen getest (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Een jaar lang is het stroomstootwapen getest (Rechten: ANP/Koen van Weel)
ASSEN - Een jaar lang maakt de politie, onder meer in Noord-Nederland, als proef gebruik van stroomstootwapens. In deze proefperiode zijn de wapens in totaal 302 keer door politiemensen gebruikt.
Uit voorlopige cijfers van de politie blijkt dat dreigen met gebruik van het wapen meestal voldoende is: in 183 gevallen kregen agenten tegenstribbelende verdachten ermee onder controle.

Blijven gebruiken

De cijfers uit de proefperiode van een jaar, die vorig jaar februari begon, worden meegenomen in een evaluatie van de Politieacademie. Die is volgens de plannen voor de zomer gereed, waarna het aan de politiek is om te besluiten of het stroomstootwapen wordt toegevoegd aan de politie-uitrusting. In de regio's waar het wapen werd uitgeprobeerd, in Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Noord-Nederland, mogen de agenten het tot dat moment in elk geval blijven gebruiken.
Lees meer: Politie Noord-Nederland start proef met stroomstootwapen
Letsel
Met het letsel na gebruik van het stroomstootwapen valt het volgens de politie wel mee. Verdachten die na toepassing vrijwel allemaal werden onderzocht, liepen alleen twee penetratiewondjes op. Die ontstaan als met het wapen elektriciteitsdraden op de verdachte worden afgevuurd. Slechts in één geval waren de gevolgen ernstiger, omdat een verdachte de controle over zijn spieren verloor en ten val kwam.

Stunmodus

Van de de 119 gevallen waarin het stroomstootwapen daadwerkelijk werd gebruikt, gebeurde dat 65 keer door het afvuren van de stroomdraden. Bij 54 incidenten werd het apparaat rechtstreeks op de huid van een verdachte gezet, in de zogenoemde stunmodus. Daardoor ontvangt de verdachte rechtstreeks een pijnprikkel en kan deze met minder problemen onder controle worden gebracht. Wel wordt daar wegens kritiek op deze toepassing in het eindrapport nog nader aandacht aan geschonken.
Het stroomstootwapen wordt uitgeprobeerd om het gat te dichten tussen het gebruik van de wapenstok of pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.