Oud-medewerkers CQ slepen Emmen en Coevorden voor de rechter

Oud-medewerkers van CQ vroegen tevergeefs meerdere keren om een gesprek met de gemeenten (Rechten: archief RTV Drenthe)
Oud-medewerkers van CQ vroegen tevergeefs meerdere keren om een gesprek met de gemeenten (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (NTb) en de Kunstenbond willen definitief naar de rechter stappen voor de afwikkeling van het faillissement van kunstencentrum CQ. De bonden stelden eerder een ultimatum aan de gemeenten Emmen en Coevorden. Die is nu verstreken.
De bonden eisen 5,5 miljoen euro van de gemeenten Emmen en Coevorden voor een fatsoenlijke afhandeling van het faillissement dat in 2014 werd uitgeroepen.

Rechtszaak

De vakbonden zijn namens veertig oud-werknemers van CQ al maanden bezig met de claim. Ze wilden uiterlijk 16 februari een gesprek met beide gemeenten, maar Emmen heeft daar afwijzend op gereageerd. De gemeente Coevorden zou helemaal niet hebben gereageerd. Daarom volgt op 18 april een rechtszaak.
Lees meer: Medewerkers failliet kunstencentrum CQ bereiden miljoenenclaim voorDe oud-personeelsleden van CQ hebben altijd beweerd dat de twee gemeenten op een slinkse manier op een faillissement hebben aangestuurd. De personeelsleden bleven met legen handen achter. Driekwart van deze mensen zit nu in de bijstand.

'Scheve schaats'

De oud-personeelsleden krijgen steun van twee vakbonden. Jurist Mark Gerrits van de NTb heeft zich in de zaak verdiept. "Emmen en Coevorden reden een scheve schaats, ze wilden CQ failliet laten gaan. Ze lieten zich daarbij leiden door geld. Op die manier konden ze goedkoop van de personeelsleden af", zei Gerrits in november. De gemeente Emmen kan zich niet herkennen in de beschuldigingen en blijft van mening dat er 'goed en met de beste bedoelingen is gehandeld'.

Gemeenten dagvaarden

De curator, Jeroen Sprangers, maakte eind januari bekend beide gemeenten te dagvaarden. "En dat is best bijzonder. Het geeft wel aan dat dit niet zomaar iets is. We hebben uitvoerig onderzoek gedaan en in de archieven gekeken. Voor ons is duidelijk dat de oud-personeelsleden een rechtspositie hadden als ambtenaar. Ze hadden nooit zo en zonder fatsoenlijke regeling op straat gezet mogen worden", aldus Gerrits.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl