Russische beer onderweg: haal de schaatsen maar tevoorschijn

ASSEN - Een marathon op natuur, ijsbanen die open gaan en heel misschien kunnen er volgende week zelfs wel toertochten worden verreden. De Russische beer is onderweg naar Nederland.
Volgens weerman John Havinga van Noorderweer wordt het de komende week flink koud. "Met temperaturen van ongeveer 5 graden is dat nu misschien nog lastig voor te stellen, maar volgende week kunnen we schaatsen."

Russische beer

De term Russische beer heeft betrekking op een hogedrukgebied boven Rusland, gevuld met koude lucht, die met een oostelijke stroming op ‘transport’ wordt gezet naar ons land. "Dit weekend en begin volgende week, zien we dit hogedrukgebied, boven Noorwegen liggen en steeds krachtiger worden. En de Siberische kou komt vanaf dit weekend naar ons land", is Havinga overtuigd.
“Tot vrijdag levert dat ’s nachts temperaturen tot min vijf graden op. In het weekend kan de temperatuur ’s nachts op sommige plekken dalen tot tussen de vijf en acht graden onder het vriespunt.”
Met temperaturen overdag dalend naar rond het vriespunt en ’s nachts tot maximaal min acht, kan het ijs twee tot drie centimeter per etmaal groeien. "Wat de ijsgroei overdag zal kunnen tegenwerken is de zon. Maar aangezien de bewolking begin volgende week toeneemt en ook de dauwpunten erg laag zijn - beneden de min tien graden - zou dat de doorslag kunnen geven voor gunstige ijsgroei. Dit betekent dat het ijs vanaf zondag tot en met volgende week woensdag wel acht tot tien centimeter kan aangroeien", aldus Havinga. Hij rekent daarom op een marathon op natuurijs en verwacht dat verschillende natuurijsbanen open gaan.

Kans op toertochten?

Mocht de vrieskou echt doorzetten, dan is het zelfs een kansje dat er toertochten kunnen worden geschaatst. “Maar dan heeft het ijs wel hulp nodig van de waterschappen”, zegt Havinga. “Zij zullen de gemalen moeten uitzetten, zodat de stroming uit het water gaat.”
Eigenlijk had deze vorstperiode een maand eerder moeten komen, zegt de weerman. "Dan hadden we het nu gehad over een Elfstedentocht. Nu is de zon alweer een stuk warmer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl