Wachtruimte Lelystad Airport boven Zuid-West Drenthe geschrapt

De wachtruimte boven Zuid-West Drenthe verdwijnt (Rechten: Robin Utrecht)
De wachtruimte boven Zuid-West Drenthe verdwijnt (Rechten: Robin Utrecht)
DEN HAAG - De aanvliegroutes richting Lelystad Airport worden aangepast. De wachtruimte boven Zuid-West Drenthe verdwijnt.
Dat werd vanmorgen duidelijk tijdens de presentatie van een nieuw plan door minister Cora van Nieuwenhuizen van Economische Zaken. Ze maakt bekend dat er uitstel komt van de opening van Lelystad Airport. Daarmee wil Van Nieuwenhuizen het beschadigde vertrouwen herstellen. Tegen de plannen van opening van Lelystad Airport is fel geprotesteerd.
Lees meer: 'Jaar uitstel van besluit uitbreiding Lelystad Airport' Bezwaren zorgen voor aanpassing plannen
In het voorstel zoals dat vandaag bekend is gemaakt, is er ook gekeken naar de aanvliegroutes. Daaruit blijkt dat de wachtruimte boven Zuid-West Drenthe en Noord-West Overijssel is geschrapt. De minister komt daarmee tegemoet aan bezwaren uit de regio. Vanuit Drenthe, Friesland en Overijssel is tegen deze routes geprotesteerd. Met name omdat het boven een natuurgebied ligt.

Geen wachtruimte meer boven Frederiksoord

De komende jaren wordt gewerkt aan een nieuwe indeling van het luchtruim boven Nederland. De komst van Lelystad Airport vraagt daar ook om. Over het grensgebied van Drenthe en Friesland is een aanvliegroute voor Lelystad Airport ingetekend. Vliegtuigen komen daar op een hoogte van zo'n 1.600 tot 1.800 meter over heen.
Lelystad Airport zal in het eerste jaar zo'n 4000 vliegtuigbewegingen van Schiphol overnemen. Dat loopt op. Vanaf 2022 is er plaats voor maximaal 10.000 vliegbewegingen. Op lange termijn kunnen dat er 45.000 worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl