Noorse gevangenen weg uit gevangenis Norgerhaven

Gevangenis Norgerhaven (Rechten: archief RTV Drenthe)
Gevangenis Norgerhaven (Rechten: archief RTV Drenthe)
VEENHUIZEN - De Noorse gevangenen in Veenhuizen vertrekken dit jaar uit gevangenis Norgerhaven. De regering van Noorwegen maakte dat zojuist bekend.
Het personeel van de gevangenis wordt op dit moment bijgepraat over de situatie. Nederland en Noorwegen maakten in 2015 de afspraak om maximaal 242 Noorse gevangen drie jaar lang onder te brengen in Veenhuizen om het cellentekort in Noorwegen op te lossen. Het contract kon steeds met een jaar verlengd worden, maar daar ziet Noorwegen nu van af.

Teleurstelling

Het beëindigen van de deal is een teleurstelling voor de medewerkers van Norgerhaven. De directeur van de gevangenis rekende vorig jaar namelijk nog op verlenging. De ongeveer 250 personeelsleden hebben een baangarantie, maar onduidelijk is waar zij nu aan de slag moeten. Het contract met Noorwegen loopt nog tot september. Het aantal gevangenen in Norgerhaven zal tot die tijd langzaam worden afgebouwd.

Den Haag

De verantwoordelijke minister Sander Dekker heeft de Tweede Kamer inmiddels per brief op de hoogte gebracht. "De Noorse autoriteiten hebben mij maandagavond op de hoogte gesteld van hun besluit", schrijft de minister. "Ik beraad mij thans hoe om te gaan met de consequenties." De minister liet eerder weten dat hij eerst de beslissing van Noorwegen wilde afwachten, toen de SP vragen stelde over het mogelijke vertrek van de Noorse gevangenen.

Noorwegen

De deal met Nederland leidde tot veel discussie in Noorwegen. De belangenvereniging voor gedetineerden en hun families vindt dat de gevangenen te ver weg zitten van hun naasten. De hoge kosten van de regeling spelen ook een rol. Het geld dat aan Nederland betaald wordt, kan beter in Noorwegen worden uitgeven, zeggen verschillende partijen.
Het cellentekort in Noorwegen is inmiddels voor een groot deel opgelost. Bovendien wordt in het zuiden van het land een nieuwe gevangenis gebouwd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl