Eten uit de natuur: paardenbloemwortelschotel

De natuur zit vol eetbare producten. In ROEG! gaan we samen met wildplukster Leah Groeneweg en natuurkok Tim Horneman in de natuur op zoek naar ingrediënten om daarna een gerecht te bereiden. Deze week maken we een paardenbloemwortelschotel.
Er zijn op dit moment allerlei ingrediënten te vinden. "Mensen denken dat je eetbare planten vooral in het voorjaar of in de zomer kunt vinden. Maar ook in de winter zijn er eetbare planten te vinden", vertelt Leah Groeneweg.

"Je proeft de paardenbloemwortel"

Na het plukken in het Boekweitveentje bij Gieten, gaat natuurkok Tim Horneman met de ingrediënten aan de slag. Dat gebeurt bij het natuurkampeerterrein Borger. Hoe het gerecht met als hoofdingrediënt paardenbloemwortel smaakt?
"Lekker, je proeft echt de paardenbloemwortel. Een beetje bitter. Ik houd van bitter. Echt een lekkere winterschotel", zegt Groeneweg over het resultaat. Ook Horneman is tevreden over het gerecht. "Het smaakt heerlijk, het is goed gelukt zo", beaamt de natuurkok.
Wil je het gerecht zelf proberen? Je vindt het recept hieronder.
Ingrediënten

  • 200 gram naakte haver
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • 1 bos paardenbloemwortels
  • 3 uien
  • 200 gram spruitjes
  • 100 ml. haverroom
  • flinke handvol eetbare wilde planten (witte dovenetel, kleine
    veldkers, veldzuring)
  • peper en zout
Bereiding:

Kook de naakte haver gaar in ongeveer 30 minuten, volgens de

aanwijzing op de verpakking. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze ongeveer 3 minuten in kokend water.
Pel en snipper de uien. Was en schrob de paardenbloemwortels. Snijd ze in stukken van een à twee centimeter. Snijd de wilde planten grof.
Verhit de ghee in een wok en fruit de ui. Voeg de paardenbloemwortels toe en bak ze 5 à 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan het de haver, spruiten, wilde planten en haverroom
toe. Verwarm alles goed door en breng op smaak met peper en zout.
Wil je meer informatie over Leah Groeneweg of Tim Horneman? Klik dan op hun naam.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.