Natuurherstel rond Bosbeek en Nijlandsloop: 'Assen-Oost krijgt de mooiste achtertuin van Drenthe'

ASSEN - Assen laat de Bosbeek en de Nijlandsloop met een groot natuurherstelproject als vanouds weer kronkelen. "Straks heeft Assen-Oost de mooiste achtertuin van Drenthe", stelt wethouder Ruud Wiersema.
Voor anderhalf miljoen krijgen de Bosbeek, die in het Asser Bos ontspringt aan de Hertenkamp, en de Nijlandsloop in Assen-Oost weer hun oorspronkelijke vorm terug. "We laten beide beken weer mooi meanderen, zoals het honderden jaren geleden ook was. Nu is het hier en daar meer een rechte sloot in plaats van een natuurlijk stromende beek. Daar willen we vanaf", aldus Wiersema.

Fiets- en wandelpaden

Ook worden de Bosbeek en de Nijlandsloop straks weer rechtstreeks op elkaar aangesloten, via een speciale duiker onder Europaweg-Zuid en het spoor door. Beide beken komen vervolgens uit op de Drentsche Aa.
Om dichtbij van de natuur te kunnen genieten, komen er nieuwe fietspaden en wandelpaden langs de kronkelende beken. Voor de zomer moet het allemaal klaar zijn.
Vandaag verrichtte wethouder Wiersema de starthandeling van het grootschalige natuurherstelproject, waar jaren voorbereiding aan vooraf ging. In de vorige bestuursperiode was toenmalig wethouder Alex Langius al met het project bezig.

Op de graafmachine

Wiersema beklom daarvoor de graafmachine, om een dam te werpen in de vijver waar straks de Bosbeek en de Nijlandsloop op elkaar aangesloten worden. De jarenlange voorbereiding heeft er wel toe geleid dat het project uiteindelijk twee miljoen goedkoper is geworden. Een waterviaduct om de Bosbeek onder de Europaweg-Zuid en het spoor door te geleiden, met daarnaast ook een fietsroute en een voetpad bleek achteraf te duur.

Mooie duiker

"Dit stukje natuurherstel maakt deel uit van het grote FlorijnAs-project met verbetering van de weg- en waterverbindingen. En omdat van dit deelproject de kosten te hoog opliepen, is de dure waterverbinding gesneuveld. Maar een mooie duiker, met ook een flora- en faunapassage, volstaat ook prima. Alleen per fiets moet je straks ook over het spoor in plaats van eronderdoor", zegt Wiersema. "Maar mooi wordt het zeker."
Aan de oostkant heeft de gemeente Assen voorgaande jaren al meer natuur hersteld in het uitloopgebied richting het beekdal van de Drentsche Aa. Zo zijn er poelen en dobben aangelegd, en zijn asfaltpaden weggehaald, om de routes in het gebied natuurlijker te maken. Dat gebeurt in het kader van Assen aan de Aa.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.