IJsbanen open, natuurijs blijft onbetrouwbaar

NOORDLAREN - De ijsbaan in Noordlaren is vanochtend geopend voor liefhebbers. De hoop is dat er woensdag een marathon georganiseerd kan worden.
RTV Noord meldt dat er vannacht een ijsvloer van zo'n twee centimeter is gelegd. Voor een marathon is minimaal drie centimeter nodig. IJsvereniging De Hondsrug hoopt de baan morgenochtend aan te kunnen melden voor een meting door schaatsbond KNSB, waarna er woensdag een wedstrijd zou kunnen plaatsvinden.

Naast Haaksbergen en Arnhem, die ook voor de eerste marathon op natuurijs gaan, is de zon ook een tegenstander van Noordlaren. De zon verstoort de ijsgroei. "We smeken om bewolking", aldus Reinier Schwietert van IJsvereniging De Hondsrug. Vanwege de zonneschijn is in Noordlaren momenteel alleen de halve baan te gebruiken.

IJsbaan Odoorn
De ijsbaan in Odoorn ging vanmiddag om één uur ook open voor schaatsliefhebbers. Een overzicht van de ijsbanen die geopend zijn in Drenthe vindt u hier.

Meren en plassen
Schaatsen op meren en plassen zit er volgens de KNSB deze week niet in. "Door de harde wind gaan ze niet volledig bevriezen", zegt Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond. Het ijs blijft daardoor "absoluut onbetrouwbaar". Op het Paterswoldsemeer werden gisteren desondanks de eerste schaatsers gespot.

Schaatsliefhebbers kunnen de komende dagen op genoeg plekken het ijs op, zegt Poelman. "Veel opgespoten baantjes zijn nu al open. Vanaf morgen of woensdag volgen ook de ondergelopen weilanden. Zeker in het Noorden kunnen we dan wel een dag of zes schaatsen."
Meer over dit onderwerp:
schaatsen ijs winter Noordlaren marathon
Deel dit artikel: