NAM wil weer gas winnen bij De Wijk

WANNEPERVEEN/MEPPEL - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van het ministerie van economische zaken in elk geval weer tot 2022 naar gas boren in het gasveld De Wijk Wanneperveen. Al vele jaren wint de NAM hier gas.
Het gasveld ligt in de gemeenten Meppel, Steenwijkerland, Staphorst en De Wolden en in het verzorgingsgebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta.

Winnen met stikstof 
De NAM wint sinds 2013 met toestemming van het ministerie met behulp van stikstofinjectie aardgas uit het gasveld De Wijk. Door stikstof in het gasveld te pompen, komt het aardgas langzaam naar boven en kan het gewonnen worden.

De NAM heeft al 16 miljard kubieke meter gas gewonnen uit gasveld De Wijk, maar denkt via deze methode nog twee miljard uit de bodem te halen. Daarmee zouden alle Drentse huishoudens zes jaar lang van gas kunnen worden voorzien. De NAM denkt dat het winnen nog zo'n tien jaar duurt.

Nulmeting
Het ministerie geeft groen licht. Wel wil minister Eric Wiebes dat er een nulmeting komt, waarmee de staat van de huizen wordt vastgesteld. Inwoners van dorpen rondom het gasveld klagen dat er sinds de gaswinning schade aan hun huizen is ontstaan vanwege daling van de bodem. 
   
In 2013 is volgens RTV Oost besloten dat een bepaalde hoeveelheid gas gewonnen moest worden in het gebied. Omdat de NAM deze hoeveelheid niet voor de oorspronkelijke einddatum kon winnen, heeft het bedrijf verlenging gevraagd. Het ministerie van economische zaken heeft die voor in elk geval de komende vier jaar verleend.