Via Westerbork naar Sobibor: voetbalverslaggever Han Hollander

Han Hollander -helemaal links-  houdt een toespraak in Amsterdam (Rechten: ANP)
Han Hollander -helemaal links- houdt een toespraak in Amsterdam (Rechten: ANP)
WESTERBORK - Morgen is het negentig jaar geleden dat het eerste live voetbalverslag ooit via de radio werd uitgezonden. De AVRO kreeg op 11 maart 1928 een wereldwijde primeur. De wedstrijd: Nederland-België. Verslaggever: Han Hollander.
Hollander vierde na deze première een boel successen. Hij was zeer geliefd vanwege zijn beeldende en meeslepende radioverslagen.

Lof van Hitler

Zelfs Adolf Hitler toonde zich tevreden met zijn werk: Hollander krijgt van hem een persoonlijk getekende oorkonde thuisgestuurd voor zijn positieve bijdrage aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936.
Diezelfde oorkonde wordt de joodse Han Hollander uiteindelijk fataal. Hij meent dat hem niks kan gebeuren met dit document op zak. Maar Hitlers geschrift behoedt hem uiteindelijk niet voor ontslag bij de AVRO en opsluiting in kamp Westerbork.

Vermoord in Sobibor

De levensreis van de pionier van de radio-sportverslaggeving eindigde met zijn deportatie naar Polen en zijn gewelddadige dood in het vernietigingskamp Sobibor in 1943.
Meer over Han Hollander, fragmenten van zijn radioverslagen en zijn voetballiederen hoort u morgen tussen 14:00 uur en 15:00 uur in Drenthe Toen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl