OM eist twee jaar cel voor autoroof en gijzeling

ASSEN/WESTERBORK - Tegen een 37-jarige man uit Leeuwarden is vanmiddag twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Op 28 oktober vorig jaar stal hij met geweld een auto bij een garage in Westerbork.
De man was begin oktober door justitie ondergebracht in Orvelte. Hij zat in een getuigenbeschermingsprogramma, omdat hij in Leeuwarden werd bedreigd door leden van motorclub No Surrender. Hij vond dat zijn toenmalige vriendin ook uit Friesland weg moest, omdat ze daar niet veilig was. 

Op de motorkap
Op 28 oktober zag hij bij een garage in Westerbork een auto met draaiende motor staan. Hij had geen geld voor een taxi en besloot de auto te stelen. Een monteur probeerde de diefstal te voorkomen door voor de auto te springen. Hij belandde op de motorkap, werd meegesleurd en viel even verderop op straat. De man raakte lichtgewond. In de rechtszaal bood de Fries zijn excuses aan de monteur aan.


Onderweg naar Leeuwarden reed de man nog naar Emmen, waar hij benzine stal. In Hardegarijp stal hij twee kentekenplaten. 

Vrijheidsberoving
Ondanks het getuigenbeschermingsprogramma bleef de man de dagen erna in Leeuwarden. Daar werd hij op 3 november opgepakt, nadat meerdere mensen 112 hadden gebeld. 

Ze hadden gezien hoe de Fries op straat zijn vriendin met geweld dwong bij hem in de auto te stappen. Later werd hij bij haar thuis aangehouden. Het OM ziet dit als vrijheidsberoving. Ook beschuldigt het OM de Leeuwarder van het bedreigen van een kennis met een autokrik.

Niet meer beschermd
Na zijn arrestatie gooide justitie hem uit het beschermingsprogramma. In de rechtszaal in Assen bleek de man vooral boos op zijn ex-vriendin. Hij beweerde dat hij veel voor haar had gedaan, maar stank voor dank gekregen had.

De uitspraak volgt op 27 maart