Boekenweek 2018: het favoriete boek van boswachter Corné Joziasse

In de winter trekt de boerenzwaluw naar het zuiden (Rechten: Freenatureimages/Piet Munster
In de winter trekt de boerenzwaluw naar het zuiden (Rechten: Freenatureimages/Piet Munster
De Boekenweek 2018 staat dit jaar in het teken van natuur. Daarom vertelt elke week iemand uit de Drentse natuur over zijn favoriete boek. Vandaag het boek van boswachter Corné Joziasse.
Als stadskind was Corné Joziasse gefascineerd door het leven op en rond de boerderij van zijn grootouders, zo vertelt hij in zijn
. Als hij er logeerde, bestudeerde hij de boerenzwaluwen en de veldleeuweriken. Hij vroeg zich af waar deze vogels in de winter naartoe gaan.

Verlanglijstje

Voor zijn tiende verjaardag vroeg boswachter Corné Joziasse om Het Beste Vogelboek van Reader’s Digest. "Dit boek heeft mooie tekeningen die ik voor het slapen gaan nog even bewonderde. Ik droomde van vogels met prachtige namen zoals Circus cyaneus, de blauwe kiekendief, of Gallinago gallinago, de watersnip."
Er ging een wereld voor Joziasse open. "Ik las over de balts en de vogeltrek. Nu wist ik ook waar de boerenzwaluwen van mijn opa zich in de winter thuisvoelen. En ik las over de ijsvogel. Zo’n felgekleurde en opvallende vogel is toch een makkelijke prooi voor een roofvogel? Maar wat blijkt, een ijsvogel is niet te vreten, zo smerig!"

Met het boek in de hand

"Na school ging ik vaak het bos in of naar het strand om vogels te spotten en dan op naam te brengen aan de hand van de afbeeldingen in dit boek. Mijn liefde voor de natuur is hierdoor zeker aangewakkerd. Sindsdien heb ik vele vogelboeken gezien en gelezen, maar dit boek blijft toch wel mijn favoriet."

Verliefd

Gisteren vertelde IVN-projectleider Agnes Baker over haar favoriete boek. Daarvoor struinde ze door de boekenkast van haar zoon, die Erik of het Klein Insectenboek nog in zijn kast had staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl