Asser initiatief verduurzaming appartementen krijgt landelijk navolging

Appartementencomplex Ellen in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
Appartementencomplex Ellen in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Zo'n tien gemeenten uit heel Nederland ondertekenen vanochtend een intentieverklaring, die moet leiden tot verduurzaming van appartementencomplexen. Het initiatief daarvoor komt van de gemeente Assen en de provincie Drenthe.
"Wij hebben in Assen ervaring opgedaan met appartementencomplex Ellen in de wijk De Lariks", vertelt wethouder Harmke Vlieg. "Dat is een verouderd appartementencomplex dat we naar nul op de meter gaan brengen, zodat mensen geen energierekening meer hebben. Het was best ingewikkeld om de financiering daarvoor rond te krijgen. We hebben een oplossing gevonden door dat via de vereniging van eigenaren te doen."
Lees meer: Drenthe vindt unieke oplossing voor financiering energiezuinig maken koop-appartementen in één gebouw
Servicekosten
"De energielasten die eigenaren van een appartement nu betalen gaan ze voortaan als extra servicekosten betalen aan de vereniging van eigenaren", zegt Vlieg. "Met dat geld gaat de vereniging van eigenaren een lening aan om het complex te verduurzamen. Dus het kost de mensen niets meer, ze krijgen een comfortabeler woning en er is milieuwinst omdat het energiezuinig wordt."

Waarborgfonds

Banken zijn nog huiverig om leningen hiervoor te verstrekken, omdat ze er nog geen ervaring mee hebben opgedaan. "Daarom zoeken we het nu ook breder en landelijk, zodat we samen kunnen aantonen dat het werkt. We willen een landelijk waarborgfonds, zodat banken toch een lening durven te verstrekken. We hebben tien gemeenten gevonden die ook mee willen werken, waaronder Rotterdam, Rijswijk, Amersfoort, Soest. En zelfs het ministerie wil aanhaken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.