Drenthe mist familie met Kerst: 'Voor mij gaat het voorbij als een gewone dag'

Kerstafdeling tuincentrum
Drenthe mist familie met Kerst © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Minder borden op de Drentse eettafels dit jaar tijdens Kerst. Maximaal drie mensen mogen er aanschuiven, en dat betekent dat veel Drenten mensen missen tijdens de kerstdagen.
Dit blijkt ook uit onderzoek dat RTV Drenthe uit liet voeren door onderzoeksbureau KIEN. We vroegen aan de inwoners van Drenthe hoe zij dit jaar kerstvieren.
Iets meer dan 80 procent zegt zich aan de coronaregels te houden die gelden tijdens kerstdagen en dus niet meer dan drie gasten per dag uit te nodigen of naar een bijeenkomst met meer dan drie personen te gaan.

Wie zitten er dan aan tafel?

Er moeten dus keuzes gemaakt worden wie aan tafel mag aanschuiven. De meeste respondenten geven aan Kerst te vieren met het gezin of partner, zo'n 70 procent. Ook schuift (schoon)familie aan bij bijna 34 procent van de mensen die meedeed aan het onderzoek.
Kerst ziet er dus voor veel mensen anders uit dan ze zouden willen. Vooral het gemis van familie wordt genoemd. Zo geeft bijna 70 procent van de deelnemers aan Kerst dit jaar met minder mensen te vieren dan ze zouden willen.
Nu komt alleen mijn moeder van 90
Reactie van een deelnemer aan het onderzoek
Zo zegt een van de deelnemers: "Mijn gezin bestaat uit 23 mensen en die kwamen normaal allemaal Tweede Kerstdag eten en dan gingen wij gezamenlijk koken en bakken. Nu komt alleen mijn moeder van 90." Een andere respondent zegt: "Ik had graag met mijn hele familie willen zijn. Gezellig spelletjes spelen en cadeautjes uitpakken en gourmetten. Nu is dat alleen met mijn ouders en zussen."
Toch gaat Drenthe niet massaal digitaal om deze mensen toch te spreken. Op de stelling: 'Ik vier Kerst dit jaar digitaal met familie of vrienden' zegt 80 procent dat dat niet van toepassing is.
Ik had graag met mijn hele familie willen zijn. Nu is dat alleen met mijn ouders en zussen
Eén van de deelnemers

Coronakerst vs. normale Kerst

Wat gaan we dan doen tijdens de Kerst, en is dit anders dan voorgaande jaren? Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van de ondervraagden op een andere manier Kerst viert en dat dit door corona komt. Bijna 3 procent zegt dat dit een andere oorzaak heeft. Voor bijna 30 procent van de respondenten verandert er deze Kerst niets.
Wat doen we dan zoal? Zonder coronamaatregelen vieren Drenten de Kerst vooral door aan te schuiven bij een uitgebreid kerstdiner en 43 procent van de mensen geeft aan het gourmetstel op tafel te zetten. Deze Kerst is de kerstfilm de populairste activiteit en halen we de spelletjes uit de kast. Leggen veel mensen tijdens een 'normale' kerst cadeautjes onder de boom, dit jaar staat dat niet in de top van wat mensen gaan doen tijdens de Kerst.
Kerst vs Kerst in coronatijd
Het kerstdiner verliest wat populariteit in coronatijd © RTV Drenthe

Geld in de portemonnee

Door corona zijn veel winkels dicht en worden cadeautjes online gekocht. Op de vraag: 'Waar doet u inkopen voor de Kerst?' geeft bijna 34 procent van de deelnemers aan dit bij een grote winkelketen te doen. 28 procent gaat naar een lokale speciaalzaak en 25 procent van de respondenten doet dit online bij een grote keten.
Er zijn ook mensen die geen kerstinkopen doen. 16 procent van de respondenten begint hier niet aan. Bijna 13 procent deed dit eerdere jaren ook niet.
36,5 procent van de respondenten geeft dit jaar minder geld uit aan Kerst. Bijna 32 procent zegt evenveel geld uit te geven aan de feestdagen. Een kleine 10 procent van de respondenten geeft meer geld uit aan Kerst.
Dit onderzoek is uitgevoerd door KIEN Onderzoek in opdracht van RTV Drenthe. De enquête is online gehouden onder 832 Drenten van 16 jaar en ouder verdeeld over alle leeftijdsgroepen, geslachten, opleidingsniveaus en uit alle hoeken van de provincie.
Bij sommige vragen zoals over de invulling van Kerst, konden deelnemers meerdere antwoorden kiezen. De percentages komen daardoor niet tot een totaal van 100 procent.