Kandidaat-raadslid PvdA Emmen gediscrimineerd tijdens campagne voeren

Ugbaad Kilincci staat op plek twaalf van de kandidatenlijst van de PvdA Emmen (Rechten:screenshot kandidatenlijst emmen.pvda.nl)
Ugbaad Kilincci staat op plek twaalf van de kandidatenlijst van de PvdA Emmen (Rechten:screenshot kandidatenlijst emmen.pvda.nl)
EMMEN - De nummer twaalf van de verkiezingslijst van de PvdA in Emmen is gisteren meerdere keren uitgescholden terwijl zij campagne voerde in het centrum van Emmen. Ugbaad Kilincci kreeg meerdere racistische leuzen naar haar hoofd geslingerd.
De geboren Somalische laat aan het
weten dat zij onder meer werd uitgescholden voor 'zwarte aap' en 'kopvoddenmongool'. Ook kreeg ze te horen dat ze maar 'op moest donderen naar Afrika'.
Pvda-wethouder Bouke Arends schrijft op zijn Facebookpagina dat Kilincci na iets meer dan een halfuur naast hem staat, half in tranen. "Niet vanwege de kou en het gure weer, daar kan ze wel tegen," zo schrijft Arends. "Ze vertelt me wat mensen haar allemaal naar het hoofd slingeren. Het raakt haar. Dit vergt even te veel van haar."

Lees meer: Gediscrimineerd kandidaat-raadslid: Verdiep je in een ander, onbekend maakt onbemind

De scheldpartijen zorgden er uiteindelijk voor dat het kandidaat-raadslid niet meer verder wilde gaan met de campagne in het centrum van Emmen.

Van Somalië naar Nederland

Ugbaad Kilincci is geboren in Somalië, maar kwam als klein kind al naar Nederland. In het verkiezingsprogramma van de PvdA in Emmen geeft zij aan zich graag in te willen zetten voor het sociale domein en zij heeft een platform opgericht waarop mensen verschillende culturen kunnen ontdekken.

Arends is woedend

PvdA-wethouder Bouke Arends reageert woedend bij het Dagblad van het Noorden: "Het is ongelooflijk dat het zover is gekomen in ons land, in onze gemeente. Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt, afschuwelijk gewoon."
Ook burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen reageert vol onbegrip, hij noemt het dieptriest dat er tijdens de campagne de meest verschrikkelijke taal te horen is.

Verruwing

Afgelopen week sprak D66-fractievoorzitter in Emmen Carmen Hoogeveen haar zorgen al uit over de verruwing bij de reacties tijdens de campagne. En dan gaat het vooral om de reacties op sociale media. "Tijdens al die jaren dat ik mee mag op campagne heb ik het nog nooit zo hevig meegemaakt op bijvoorbeeld Facebook. Je kan het ergens mee eens of oneens zijn, maar dat dat met name online dan zo grof gaat. Daar schrik ik van", zo reageerde Carmen Hoogeveen bij RTV Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl