Zoek het uit! - Hoe is Bartje het boegbeeld van Drenthe geworden?

ASSEN - Wie kent de tekst niet: Ik bid niet veur brune bonen!? Bartje is een Drents icoon. Met zijn standbeeldje in Assen heeft hij door heel Nederland roem vergaard. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen?
Eén van onze kijkers in Peize vroeg zich af hoe Bartje het boegbeeld van Drenthe is geworden. Hij stuurde zijn vraag in naar
En wij, wij zochten het voor hem uit!
Om het antwoord te vinden op de vraag begonnen we de zoektocht op de meest logische plek: Bij Bartje zelf. Zijn standbeeld staat in Assen, naast het Drents Museum. Maar dit bronzen beeldje is niet de originele Bartje.

Kwetsbaar kalksteen

Op 4 september 1954 werd in de tuin achter het oude gemeentehuis van Assen het beeld van Bartje onthuld. Het origineel is gemaakt van kwetsbaar kalksteen, en werd in vroeger jaren regelmatig het slachtoffer van vandalen. Daarom werd door de beeldhouwster, Suze Boschma-Berkhout, in 1981 een nieuwe, bronzen beeld gemaakt. De stenen versie verhuisde in 1981 naar de hal van het Asser gemeentehuis. Sinds juni 2013 staat het in het Drents Archief in Assen.

Manuscripten

Bartje hoeft zich hier niet eenzaam te voelen. In het Drents Archief zijn namelijk ook de manuscripten te vinden van de geestelijk vader van Bartje, Anne de Vries. Bartje Bartels is namelijk de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Het is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin, en hij is allerminst tevreden met zijn lot. De boeken waren een succes, en Bartje werd onder meer vertaald in het Duits, Deens, Zweeds, Noors, Tsjechisch en Hongaars.

Tv-serie

Nationale bekendheid kreeg Anne de Vries nadat Bartje in 1972 werd verfilmd tot een televisieserie, door Willy van Hemert. Mede door deze verfilming werd Bartje het symbool voor de provincie Drenthe. Maar wat heeft er nu precies voor gezorgd dat Bartje kon uitgroeien tot dat symbool? Henk Nijkeuter van het Drents Archief: “Er kwam een beeld ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Anne de Vries, in 1954. Daar begon het mee.”
De roman lag er toen al, en toen een tv-serie volgde was het niet meer te houden. Henk Nijkeuter: “De promotie van Assen en Drenthe, de marketing zeg maar, heeft toen het beeld omarmd. En je ziet dan ook handdoeken, theelepeltjes, en beeldjes in het klein die op de markt werden gebracht. En ja, dat is natuurlijk Bartje ten voeten uit.”

Zoek het uit!

Met onze rubriek 'Zoek het uit!' willen we door jullie aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen.

Heb jij ook een vraag over jouw woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.