Anderhalf jaar cel geëist voor inrijden op agenten en voorbereiden plofkraak

De agenten schoten op de auto (Rechten: Persbureau Meter)
De agenten schoten op de auto (Rechten: Persbureau Meter)
ASSEN/ROLDE - Voor het voorbereiden van een plofkraak en omdat hij probeerde twee agenten aan te rijden, moet een Arnhemmer de cel in wat justitie betreft. Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de 19-jarige man.
“Een heel bijzondere zaak. Het gaat om een heel jonge jongen, zonder strafblad die verdacht wordt van zulke misdrijven. Dit gaat om zware criminaliteit”, zei de officier van justitie. Hij wil dat de Arnhemmer ook toezicht van de jeugdreclassering krijgt.

Spullen voor plofkraak

Op 31 mei werd de Arnhemmer opgepakt, nadat hij met een snelle BMW in een sloot was beland in Appingedam. In de auto vond de politie onder meer gasflessen, bivakmutsen, regenpakken, een ontstekingsmechanisme en een breekijzer. De Arnhemmer had een deel van de spullen zelf gekocht, verklaarde hij, maar wat ermee zou gebeuren, zei hij niet te weten.
De Arnhemmer moest naar eigen zeggen in opdracht van andere mannen de spullen kopen en de auto naar een adres in Duitsland brengen. Hij had weinig geld en werd daarmee geplaagd. Hij accepteerde de klus, omdat hij er 2.000 euro voor kreeg, zei hij in de rechtszaal. Ook zou hij niet hebben geweten dat de auto gesloten was.

Beschieten auto

Toen twee agenten in een onopvallende auto hem zagen rijden, volgden ze hem tot hij zou stoppen. Dat deed de verdachte op een carpoolplaats bij de N33 in Rolde. Toen een van de agenten zijn bijrijdersportier open trok, reed hij achteruit tegen de politieauto. De agent die naast zijn auto stond, kon net op tijd wegspringen. De ander stond nog naast de politieauto en kon net op tijd daarin duiken.
De agenten zagen elkaar in de paniek niet en dachten dat de ander was aangereden. Ze trokken hun wapens en schoten acht keer op de BMW, die er meteen vandoor ging. Met snelheden tot 240 kilometer per uur racete de Arnhemmer verder over de N33 richting Appingedam. Daar verloor hij de macht over het stuur en reed hij in een sloot.

Lees meer: Meer onderzoek naar poging tot doodslag op agenten in Rolde

Geen poging tot doodslag

In de rechtszaal zei de man dat hij per ongeluk de auto in de achteruit zette omdat hij in een automaat reed en dat niet gewend was: “Het was pure paniek.” De agenten raakten getraumatiseerd door het incident en eisen beide 1.000 euro schadevergoeding.
Het Openbaar Ministerie beschuldigde de Arnhemmer eerst van poging tot doodslag op de agenten, maar de officier zwakte dat in de rechtszaal af. Hij denkt wel dat de Arnhemmer moet hebben geweten wat zijn opdrachtgevers van plan waren. “Ieder weldenkend mens die de spullen in de kofferbak zou zien, zou snappen dat er iets ernstigs zou gaan gebeuren.”
Advocaat Romando Nijendorff vindt niet dat de Arnhemmer bestraft kan worden voor het inrijden op de agenten, omdat dit per ongeluk gebeurde. Hij vindt ook dat de agenten moeten worden vervolgd voor het beschieten van de BMW. Daarover loopt een zaak bij het gerechtshof in Den Haag.
De uitspraak is op 3 april.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.