'Verwacht geen gouden bergen na WK wielrennen'

WIELRENNEN - Er wordt hard gewerkt om de WK wielrennen naar Drenthe te halen. De organisatie verwacht ruim 350.000 bezoekers, volle hotels en een economische spin-off van 25 miljoen euro. Maar is dat allemaal wel realistisch?
Niet iedereen verwacht gouden bergen. Zo is sportmarketeer Chris Woerts kritisch over de spin-off.
Een spin-off betekent in dit geval vrij vertaald de financiële successen die bewoners en ondernemers in de regio overhouden aan het festijn. Het meeprofiteren van de prestaties, als het ware. "Maar dat gebeurt alleen tijdens de dagen van dit evenement", licht Woerts toe. "Er zullen heel veel mensen naar Drenthe en Groningen komen. Dan zullen de hotels en restaurants vol zitten, maar daarna zal het oerstil zijn."

Druppel op een gloeiende plaat

Volgens Woerts is de WK wielrennen een goede city- en provinciebranding, maar mensen moeten niet de illusies hebben dat de wereld daarna aan hun voeten zal liggen en toeristen met bussen tegelijk naar Drenthe komen. "Van positieve na-effecten verwacht ik niet al te veel. Zodra een eenmalig evenement zoals deze uit de hoofden van de mensen verdwenen is, houdt het op. Een jaarlijks terugkerend evenement, zoals de TT in Assen, draagt veel meer bij."

Lees meer: 'WK wielrennen in Noord-Nederland krijgt voorzet van UCI, nu moet-ie er nog in'

Een ander voorbeeld dat Woerts erbij haalt, is de Tour de France die in 2015 in Utrecht startte. "Die heeft een mediawaarde van 35 miljoen euro opgeleverd, maar ik krijg niet de indruk dat er daarna veel toeristen naar Utrecht zijn gekomen." Met mediawaarde bedoelt Woerts onder meer hoe vaak de provincie in beeld komt en de namen van de steden voorbij komen.
Een groot gedeelte van de financiering moet voortkomen uit sponsorgeld, maar Woerts denkt niet dat geldschieters in de rij zullen staan. "Het zal een hell of a job worden om geld uit de sponsormarkt te krijgen. De publiciteit zal namelijk beperkt zijn, omdat het een WK is. Als bedrijf ga je er niet heel veel uit halen. De gunfactor zal daarom een grote rol gaan spelen."
Het meten van succes is trouwens lastig, maar kun je proberen door te bekijken wat ondernemers in die periode binnenhalen. Woerts is realistisch en verwacht niet blijvende resultaten, toch kijkt hij erg uit naar de WK wielrennen. "Het wordt fantastisch."

Terughoudend

Ook Jos Vaessen is kritisch. Hij probeert momenteel de Formule 1 naar Assen te halen en was organisator van de start van Vuelta in Drenthe in 2009.
Vaessen vindt dat de organisatie van de WK wielrennen zichzelf een korte deadline geeft. In 2020 moet het wielerfeest losbarsten. "Ik geef het ze te doen", zegt Vaessen. "Je moet niet alleen het parcours maken, maar ook sponsoren werven en je zult marketing moeten doen. Het is een hele klus."
Op de vraag of de organisatie achter de WK wielrennen het spektakel financieel gaat bolwerken, blijft Vaessen terughoudend. "De Tourstart in Utrecht was een groot succes, maar is financieel niet goed afgelopen. De Giro in Gelderland is financieel zelfs heel slecht gegaan. Van tevoren zullen er dus goede afspraken gemaakt moeten worden."
Toch is Vaessen ook wel positief. "De WK brengt natuurlijk heel veel media en activiteiten naar Drenthe. Het geeft ook wel iets heel positief aan Drenthe."

Hoge kosten

Oud-schaatsster Renate Groenewold zit in de organisatie die de WK naar Drenthe probeert te halen. "Het is een unieke kans. Als wij alles netjes voor elkaar hebben en het financieel ook goed op de rit hebben, dan kunnen we dat WK in 2020 organiseren", aldus Groenewold.
Het evenement moet vijftien miljoen euro kosten, waarvan tien miljoen van de provincies Groningen en Drenthe moet komen, twee miljoen van subsidies van de overheid en drie miljoen euro van het bedrijfsleven.
De provincie Drenthe laat in een schriftelijke reactie weten dat Stichting WK2020 informatie heeft gegeven over de plannen, maar dat de kortetermijnplanning wel als een verrassing komt. "Het vraagt afstemming en overleg met andere partners en Provinciale Staten. Wij buigen ons op dit moment over deze vraag en komen hier op een later tijdstip op terug."

Stelling

Onze stelling van vandaag luidde: WK wielrennen mag wel miljoenen kosten. Ruim 1.500 mensen hebben gestemd. Zo'n 62 procent is het oneens met de stelling en 37 procent is het eens.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.