Drenthe Kiest: Lokale partijen winnen terrein

Drenthe kon gisteren naar de stembus (Rechten: ANP / Remko de Waal)
Drenthe kon gisteren naar de stembus (Rechten: ANP / Remko de Waal)
ASSEN - Heb je vannacht vooral geslapen en ben je niet op de hoogte van alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen? In dit bericht praten we je bij over de belangrijkste en opvallendste zaken in Drenthe.
Een
over de verkiezingen wordt de hele ochtend op TV Drenthe uitgezonden. Je wordt daarin bijgepraat over uitslagen, ziet ​reacties en hoort een analyse van Tweede Kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA). De uitzending is
terug te kijken.

Lokale partijen populair

De lokale partijen hebben goede zaken gedaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim een derde van alle stemmen in de provincie ging naar een lokale partij.
In bijvoorbeeld de gemeenten Meppel, Tynaarlo, Borger-Odoorn, De Wolden en Aa en Hunze zijn de lokalen de grote winnaars.
Daarmee staan partijen als Leefbaar Tynaarlo en Sterk Meppel ver boven de lokale afdelingen van landelijke partijen. VVD volgt met 13 procent, daarna komen het CDA en de PvdA.

PVV is tevreden

Voor de verkiezingen waren veel ogen gericht op de PVV. De partij deed dit jaar voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, zo ook in Emmen.
De partij kreeg bijna 10 procent van de stemmen en komt uit op drie zetels. Daarmee is fractievoorzitter Tom Kuilder meer dan tevreden. "We doen voor het eerst mee. Ik ben trots op het resultaat. Het vertrouwen van de kiezers is er."

ChristenUnie aan zet

In Assen heeft de PvdA een historisch verlies geleden. Altijd was het de grootste partij in de stad. Tot nu. Ze werden van de troon gestoten door de ChristenUnie.
Dat leverde een boel glunderende gezichten op in Assen. Lijsttrekker Bert Wienen is apetrots. "Fantastisch dat het gelukt is om de grootste te worden."

Na 84 jaar eindelijk succes

Ook in Hoogeveen was er goed nieuws voor een christelijke partij. Daar komt de SGP, 84 jaar na de oprichting van de lokale afdeling, voor het eerst in de gemeenteraad. De partij kreeg net genoeg stemmen voor één zetel.
"We dromen dromen", zei lijsttrekker Brand van Rijn na de uitslag. Het denkt dat vooral kiezers van het CDA zijn overgestapt. Een zetel is niet veel, zegt Van Rijn, "maar we zijn heel wat van plan."

Bonuspunten voor Midden-Drenthe

Gisteravond kon het eerst gejuicht worden in Midden-Drenthe. In die gemeente waren namelijk ​als eerst alle stemmen geteld. Niet veel later volgde de uitslag van Meppel.
PvdA, CDA en VVD zijn met vier zetels de grootste partijen van Midden-Drenthe geworden. De twee lokale partijen, Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork en Gemeentebelangen Midden-Drenthe gaan van twee naar drie zetels.

Wel of geen sleepwet?

We mochten vandaag niet alleen naar de stembus voor #gr2018, maar ook voor het referendum over de sleepwet. Drenthe blijkt verdeeld te zijn.
Een kleine meerderheid stemde tegen de wet, namelijk 48,2 procent. Het ja-kamp werd gesteund door 47,7 procent van de Drenten.

Rokende hamburger

Bitterballen, pinda's, gehaktballen, blokjes kaas en komkommer, er kwam allerlei lekkers voorbij bij de verkiezingsbijeenkomsten van verschillende gemeenten. Want na een lange dag vol spanning, hadden de politici en andere toeschouwers wel zin in wat te knagen.
Maar... niet overal ging dat even goed. In het gemeentehuis van Aa en Hunze werden hamburgers gebakken. Die vielen goed in de smaak. Tot het brandalarm af ging en de brandweer op de stoep stond. Reden: er kwam te veel rook van de grote pan.
Brandweer rukt uit voor hamburgers in Aa en Hunze
Brandweerlieden hebben de boel gecontroleerd, maar hoefden verder niet in actie te komen. Een voordeel: ze hoefden niet met een lege maag terug naar de kazerne.

Wil je al het nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen op je gemak teruglezen? Kijk dan op Drenthekiest.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl